Top 5 must have keukenapparatuur voor thuis

Stoomoven, hoe werkt dat? Foto: SvdEnt
Stoomoven, hoe werkt dat? Foto: SvdEnt

Bepaalde keukenapparatuur, daar kunnen we inmiddels niet meer zonder. Laat je een nieuwe keuken plaatsen, dan wil je de onderstaande keukenapparatuur daar echt in terugvinden. Wat zijn onze 5 favoriete keukenapparaten?

Op nummer 1, de Stoomoven

De stoomoven maakt koken makkelijker, maar je moet er wel mee leren koken. Koken duurt namelijk net iets langer wanneer je voeding stoomt (ongeveer 1/3 van de kooktijd), anderzijds kook je knapperiger én gezonder. Neem broccoli of bloemkool; het komt niet als zachte prut uit de stoomoven, maar lekker knapperig (naar gelang de stoomtijd natuurlijk). Zo zijn er tal van type voedingssoorten te bereiden in de stoomoven.

Welke voeding kun je allemaal bereiden in de stoomoven?

  • Aardappels & groenten
  • Eieren
  • Soepen, ook voorverpakte in een zak
  • Kommetjes met voeding – je plaatst ze gewoon op het rooster
  • Pasta’s en rijst
  • Vlees en vis (stomen en grillen)

Daarnaast kun je de stoomoven na gebruik direct schoonspoelen met een spuitslang die meegeleverd wordt. Een stoomoven moet aangesloten worden op de waterleiding en moet een eigen afvoer hebben; dat is dus een aandachtspunt.

Welke keukenapparaten zijn nog meer favo’s?

Maar er is meer. Naast de stoomoven zijn er nog meer keukenapparaten die in een moderne keuken thuis horen. Veel van die apparatuur kun je verkrijgen bij een professionele aanbieder, zoals ATAG. Wat vind je nog meer terug in onze top 5 keukenapparatuur?

Nummer 2: Inductiekookplaat, razendsnel bakken en koken

Een inductiekookplaat is energiezuinig, veilig in gebruik en zorgt voor een gelijkmatige warmteverdeling. Hierdoor kun je gerechten precies op de juiste temperatuur bereiden. Maar nog belangrijker, inductie kookt écht razendsnel. Je kunt niet ‘alvast een pannetje’ opzetten, zonder niet direct bakboter of water toe te voegen. Let wel op dat je geschikte pannen voor inductie aanschaft.

Nummer 3: de Keukenmachine

In horecakeukens is ‘ie echt onmisbaar; de keukenmachine. Van blokjes hakken tot julienne, rauwkost maken ging nog nooit zo soepel. Met een keukenmachine kun je mixen, kneden, hakken, pureren en zelfs ijs maken. Hierdoor bespaar je tijd en moeite in de keuken – heerlijk. Als je er eenmaal één hebt wil je niet anders meer.

Nummer 4: de Blender

Een blender is ideaal voor het maken van smoothies, soepen, sauzen en dressings. Met een blender kun je ingrediënten snel en eenvoudig mixen tot een glad geheel. Hierdoor kun je gezonde en smaakvolle gerechten bereiden in een handomdraai. Zo maak je gemakkelijk zelf sauzen en dressings, die ook nog eens veel lekkerder zijn dan die uit de supermarkt. Zonder blender klopt er iets niet in een keuken, zo voelt dat inmiddels.

Nummer 5: de Slowcooker

De slowcooker is bedoeld voor gerechten die urenlang moeten pruttelen, zoals draadjesvlees. Dankzij de langzame bereidingstijd kan voeding echt goed garen. Is het gerecht eenmaal klaar, dan kun je het ‘au bain marie’ warmhouden – dat is precies wat de slowcooker doet. Handig dus als je gerechten warm wilt houden voor wanneer er bezoek komt. De pan (of beter gezegd ‘het apparaat’) wordt op tafel gezet en houdt alles goed warm.