De Babykamer veilig inrichten

Waar houd je rekening mee wanneer je de babykamer veilig wilt inrichten? Om zorgvuldig te werk te gaan bij het veilig inrichten van de babykamer, geven wij je alvast wat tips

Veiligheid & Babykamer
Het is van groot belang om je baby veilig te laten slapen, houd daarom rekening met de volgende punten bij het inrichten van de babykamer.

  • Dekens & Dekbedden tot ongeveer 2 jaar laat je de baby niet onder een dekbed slapen, wikkel ook geen deken in een dekbedhoes. Een dekbed kan veel te warm worden voor de baby, daarnaast kan de baby verstrikt raken onder en in het dekbed. Laat je baby slapen onder een deken met een lakentje, of in een trappelzak. De trappelzak kan enorm handig kan zijn! De trappelzak zorgt ervoor dat je baby geen dekens van zich af kan trappen en het hierdoor te koud zou kunnen krijgen. Je hebt gewatteerde trappelzakken, waarbij je geen dekens gebruikt, of zomertrappelzakken, waarbij je eventueel een laken gebruikt. Let wel op dat je altijd de juiste maat trappelzak koopt voor je baby.
  • Gebruik in ledikant of wieg géén plasmatras, zeiltjes, kussen, hoofd- of zijwandbeschermers, tuigjes of koordjes. Zorg dat koorden ook altijd ver verwijderd zijn van ledikant of wieg. (denk aan koorden van gordijnen e.d.)
  • Wieg & Ledikant De baby kan vanaf de geboorte al in een wieg of ledikant slapen. De afstand tussen de spijlen van een ledikant moeten minimaal 4,5cm en maximaal 6,5 cm zijn en de spijlen van het ledikant moeten doorlopen tot de bodem, zodat de iets oudere baby niet uit uit bed kan klimmen. Zorg daarnaast dat de bodem van het ledikant open luchtgaten heeft.
  • Matras Het matras mag geen plastic rondom bevatten ivm verstikking. Het matras dient stevig en van goede kwaliteit te zijn, aangezien de baby hierop veel tijd zal doorbrengen. Ook mag het matras geen korrels bevatten, je baby kan hierin wegzakken met zijn gezichtje. Het matras moet goed passen in de wieg of ledikant, zodat de baby niet tussen de zijkant van het bed en matras kan rollen.
  • Raam plaats de wieg of het ledikant niet onder een raam, i.m.v. tocht en veiligheid van de baby. Breng raambeveiligers aan, te koop bij de bouwmarkt.
  • Klamboe plaats liever geen klamboe rondom de wieg of ledikant; na een korte periode kan je baby dit als speelmateriaal zien en zou eventueel in de klamboe verstrikt kunnen raken.
  • Kastje boven het ledikant of wieg plaats geen kasten boven het ledikant of wieg, of zware materialen.

Belangrijk! Zie voor overige baby veiligheidsonderwerpen de website van Stichting Onderzoek en Preventie Zuigelingensterfte: Veiligslapen

Informatie babykamer veilig inrichten, babykamer inrichten, inrichting babykamer