Onderhoud Belgisch Hardsteen

Belgisch hardsteen is een natuursteen welke afkomstig is uit de Belgische Ardennen. De steen staat bekend om zijn unieke blauw-grijze uitstraling. Er zijn veel soorten grijzig natuursteen verkrijgbaar, echter de unieke structuur en uitstraling van Belgisch hardsteen staat op zichzelf. Belgisch hardsteen moet bij jou & jouw interieur passen: deze steensoort krast snel en kan gemakkelijk vlekken oplopen, de vloer zal een doorleefde uitstraling krijgen.

Onderhoud Belgisch Hardsteen binnenvloeren: zo min mogelijk contact met zuren
Hoe pleeg je goed onderhoud Belgisch hardsteen? Wat belangrijk is om te beseffen is dat deze steensoort veel kalk bevat. Kalk kan niet goed tegen zuren. Denk hierbij aan sinaasappelsap, wijn, schoonmaakmiddelen met zuren e.d. Komt deze natuursteen met zuur in aanraking, dan ontstaat er een chemische reactie waarbij het zuur het kalk wegneemt. Er zullen witte vlekken ontstaan. Deze zijn in principe niet weg te nemen. Informeer bij de leverancier naar een goed onderhoudsmiddel.
Er zijn natuurlijk ook altijd huis-tuin-en-keukenmiddeltjes toepasbaar; zachte zeep (groene zeep) staat er om bekend dat wanneer men de witte vlek hiermee bewerkt (insmeren met een doekje, afnemen met vochtige doek, of behandelen met een sopje van zachte zeep) de vlek minder zichtbaar is.

Onderhoud Belgisch hardsteen binnenvloeren: krassen
Iedereen zal er tegenaan lopen: krassen op de stenen vloer. Belgisch hardsteen heeft als kenmerk dat deze steensoort snel krast, maar dat de krassen na verloop van tijd wat afgevlakt raken. Door gebruik van de vloer zal de bovenste laag wat slijten, krassen zullen hierdoor wat afnemen. Een paardenmiddel om krassen te camoufleren is wat donkere schoensmeer in de kras te wrijven. Let wel op dat deze schoensmeer matcht met de kleur van de vloer. Neem hierna het overtollig schoensmeer af.
Zijn er diepere krassen ontstaan welke je storen, neem dan contact op met de leverancier, mogelijk dient de vloer opnieuw behandeld te worden.

Wekelijks onderhoud Belgisch hardsteen
Belgisch hardsteen kan wekelijks gedweild worden met een speciaal middel op zeepbasis, te verkrijgen bij de leverancier.

Onderhoud Belgisch hardsteen gebeurt uiteraard geheel op eigen risico. Beperk dit risico zoveel mogelijk door degelijke middelen te gebruiken van de leverancier.
Meer: Chinees Hardsteen