Wanneer rozen snoeien

Er bestaan vele soorten rozen. Rozen zijn in principe winterhard en kunnen vele jaren mee, mits goed verzorgd. Wil je rozen snoeien dan zorg je als eerste voor een degelijke uitrusting: goed onderhouden schoeischaar, geslepen en ingeolied, wat het snoeien vergemakkelijkt. Werk met stevige handschoenen zodat je niet je handen open haalt tijdens het snoeien. Draag daarnaast bijvoorbeeld een gladde jas, hierdoor zul je minder blijven haken aan de dorens.

Rozen beschermen tegen vorst
Om bescherming te bieden aan rozen kun je de grond wat los halen rondom de roos en dit naar de roos toewerken tot zo’n 12 cm tegen de stam. Je kunt ook b.v. in plaats van aarde wat stro plaatsen rondom de stam. Wanneer de vorstperiode voorbij is haal je dit weer weg.

Wanneer Rozen snoeien: februari
Eind februari kun je rozen snoeien. Ga je rozen snoeien dan knip je telkens tot ongeveer een centimeter boven een oog, dit om bevriezing te voorkomen van het oog. Knip de rozenstruik in tot ongeveer zo’n 50 cm hoogte. Knip bij voorkeur in op een naar buiten gericht oog.
Tijdens het rozen snoeien in februari is het aan te bevelen de grond rondom de roos te bemesten; gebruik hierbij een organische mestsoort. Rozen zullen mooier terugkeren in de bloeiperiode.

Wanneer Rozen snoeien: eind maart
Een maand later zul je de rozenstruik een nabehandeling geven: verwijder het dode hout van de roos, verwijder grondscheuten afkomstig van de wilde wortel.
Maak ruimte rondom de rozenstruik, verwijder wildgroei van andere planten.
Nu zul de rozen snoeien tot op het tweede oog per tak, ook hier weer: bij voorkeur op een naar buiten gericht oog.

Nabehandeling
Bemest de rozenstruik weer in lichte mate, zodat dit de groei weer goed bevordert.
In het voorjaar kun je de rozen met een niet agressief middel behandelen tegen bladluis.

Meer snoeien: Vlinderstruik snoeien

Info wanneer rozen snoeien