Voorkom bevroren leidingen

In het geval van bevroren leidingen geldt vooral: voorkomen is beter dan genezen! Schade door bevroren leidingen kan vervelend zijn en duur uitpakken. Voorkom dus bevroren leidingen. Hoe? Lees meer…

Voorkomen van bevroren leidingen
Lekkage. De vloer onderwater. Natte muren. Geen beschikking over water én cv…  Zomaar wat voorbeelden van het resultaat van gescheurde waterleidingen door vorst. Neem dus bijtijds voorzorgmaatregelen om bevriezing van waterleiding tegen te gaan. Wij hebben de meest voorkomende maatregelen tegen bevroren leidingen voor je op een rij gezet:

  • Binnenshuis temperatuur in de winter contstant houden: Stel bij afwezigheid, of ’s nachts, de temperatuur in op minimaal 16 C. Laat de radiatoren op stand 1 openstaan in alle vertrekken.
  • Zorg dat alle ramen gesloten zijn: Vooral de kleinere ramen willen nog wel eens openstaan, van kelder of bijschuur. Juist daar waar leidingen kunnen lopen.
  • Voorkom tochtige vertrekken: Tocht is een grote vijand van waterleidingen. Zorg voor tocht vrije vertrekken om bevroren leidingen te voorkomen.
  • Isolatie waterleidingen & watermeter: Isoleer waterleidingen bij voorkeur met steenwol. Bevindt de watermeter zich in een koude ruimte, plaats hier dan ook isolatiemateriaal omheen, want ook het kleine beetje water in de watermeter kán bevriezen (en dan doet de cv het dus niet meer).
  • Dek waterleidingen/ kranen buiten af en zorg dat de waterleidingen leeg zijn.

Meer Winter tips? Tuin winterklaar maken Terrasverwarmers