Last van vocht in de badkamer?

Een badkamer is één van de kwetsbaarste plekken in de woning. De kans op lekkages, vocht- en schimmelproblemen en storingen is relatief groot in de badkamer. Dat komt door de combinatie van warm- en koud water en het feit dat het vaak een relatief kleine ruimte in de woning is. Daardoor kan het vocht niet altijd even goed verwerkt worden. Vochtproblemen in de badkamer zijn dan ook vaak talrijk. Gelukkig kan een loodgieter of een andere expert je goed helpen bij het oplossen en voorkomen van deze problemen.

Ventilatie is de sleutel

Verreweg het belangrijkste om vochtproblemen in en rond de badkamer te voorkomen, is het garanderen van voldoende ventilatie. Zonder ventilatie blijven muren vochtig en kan het vocht niet ontsnappen. Dat levert schimmel op. Je kunt natuurlijk permanent een raam open zetten, maar dat is niet altijd een optimale oplossing: het is, zeker in de winter, koud en het duurt even voordat het vocht daadwerkelijk is afgevoerd. Ook is er een risico met betrekking tot inbraak. Een open raam is, op zijn zachtst gezegd, nogal uitnodigend.

Een alternatief is daarom het kiezen voor mechanische ventilatie, aangelegd door een loodgieter of andere expert. Dit is de bekende ‘afzuiger’, die je in veel badkamers tegen komt. Deze slaat aan op het moment dat je bijvoorbeeld de lichtschakelaar aanzet. Op die manier wordt waterdamp veel sneller afgevoerd dan zonder ventilatie en wordt de kans op vochtproblemen sterk verkleind.

Andere vochtproblemen

Natuurlijk zijn lekkages ook een veel voorkomend probleem in de badkamer. Een verstopte afvoer of een los geschoten aansluiting is daar vaak de oorzaak van. Soms kun je deze problemen zelf herstellen, maar niet altijd. Dan kan het nodig zijn de hulp van een echte expert in te roepen. Die kan je dan helpen bij het verhelpen van de problemen.