Elektronische sloten zijn de toekomst

Elektronische sloten komen steeds vaker voor en kunnen daarom als de toekomst op het gebied van sloten en beveiliging worden gezien. Voor vele honderden jaren zijn sloten met een sleutel de manier geweest waarop we de deuren van een pand hebben afgesloten. Deze sloten zijn door de jaren heen ook best veranderd, maar hetzelfde probleem kwam altijd weer naar voren. Mensen zijn namelijk altijd in staat om bij een pand in te breken door een sleutel in handen te krijgen of deze na te laten maken.

Hoeveel sleutels voor jouw slot zijn er in omloop?

Kun jij de vraag beantwoorden hoeveel sleutels er voor de sloten in jouw huis of bedrijf in omloop zijn? De meeste mensen kunnen geen sluitend antwoord op deze vraag geven. Misschien ben je ooit eens een paar sleutels verloren, maar het zou ook kunnen dat de vorige eigenaar verschillende sleutels verloren is of dat iemand een keer zonder jouw weten een sleutel gekopieerd heeft. Tenzij je regelmatig de sloten van je huis vervangt is deze vraag onmogelijk te beantwoorden. De realiteit is echter dat de meeste mensen zelden hun sloten vervangen, zelfs niet wanneer zij een nieuw huis betrekken. Dit is een veiligheidsrisico waar je geen last meer van hebt bij het gebruik van elektronische sloten.

Werking van elektronische sloten

Met elektronische sloten krijg je geen toegang meer tot een pand door middel van een sleutel. Om een elektrisch slot te openen gebruik je een persoonlijke pincode. Als je een bedrijf runt dan kan je iedere werknemer een aparte code geven, zodat je precies bij kan houden wie en wanneer het pand betreedt. Hierdoor verklein je de kans dat een werknemer na werktijd het pand betreedt of zijn sleutel laat kopiëren om iemand in te laten breken. Dit komt helaas vaker voor dan je denkt. Wanneer een werknemer niet meer werkzaam is bij jouw bedrijf dan verwijder je simpelweg de code uit het systeem en is deze niet meer bruikbaar.

Tijdelijke toegangscodes

Stel dat een aannemer bezig is met een verbouwing die zijn werk wil doen op momenten dat jij niet aanwezig bent, dan kan je met een elektronisch slot een tijdelijke code aanmaken waarmee de aannemer zich toegang tot het pand kan verschaffen. Nadat de werkzaamheden zijn afgerond kan je op ieder moment de code weer uit het systeem verwijderen. Zo kan een sleutel nooit zonder jouw weten worden nagemaakt.

Nu nog vaak bedrijven

Elektronische sloten zijn nu nog vaak enkel bij bedrijven terug te vinden. Echter zijn de sloten aan een opmars bezig en gaan steeds meer mensen de voordelen van dergelijke sloten inzien. Het is daarom ook een kwestie van tijd voordat ook de meeste woonhuizen van een elektrisch slot voorzien zullen zijn. Er zijn inmiddels vele soorten elektronische sloten op de markt die allerlei voordelen bieden en de veiligheid significant verhogen.