Verschillende type dakbedekking

Er zijn talloze soorten dakbedekking, waarvan er toch wel enkele als traditioneel te beschouwen zijn. We zetten kort op een rijtje welke soorten dakbedekking zijn. Onderstaande opsomming is niet als uitputtend bedoelt, wat betekent dat er nog allerlei soorten dakbedekking zijn die we hieronder niet bespreken. Met al deze daktypen kan een gekwalificeerde dakdekker u helpen.

Dakpannen

De bekendste vorm is toch wel die van dakpannen. Vrijwel alle woningen in Nederland met een hellend (schuin aflopend) dak beschikken over dakpannen. Dit is het geval doordat dakpannen simpelweg goedkoop zijn, ergonomisch en ook nog eens vrij simpel om te leggen. Bovendien is een kapotte dakpan eenvoudig te repareren, waar bij andere vormen van dakbedekking soms het gehele dak opnieuw bedekt moet worden. Ook is de levensduur van dakpannen erg hoog. In de ons omringende landen komen zonnepaneel-dakpannen steeds vaker voor, zoals in Duitsland.

Riet

Een variant die we vaak op boerenwoningen aantreffen, is die van een rieten dak. Dit is een dak waarbij er geen dakpannen worden aangelegd, maar riet. Men gaat er nogal eens vanuit dat rieten daken brandgevaarlijk zijn, wat het dak relatief impopulair maakt. Inderdaad; er is een verhoogd risico op brand, doordat riet nu eenmaal sneller vlam vat dan bijvoorbeeld betonnen dakpannen, maar tegenwoordig wordt het riet goed geïmpregneerd met specialistische middelen,  die voorkomen dat het dak snel vlam vat.

Bitumen

Bitumen is een term waar u wellicht niet vaak van hebt gehoord, maar toch is het een zeer algemene vorm van dakbedekking. Vaak wordt het wel herkend als men de naam dakleer gebruikt. Deze vorm van dakbedekking wordt vooral gebruikt voor de bedekking van platte daken, waar dakbedekking als riet en dakpannen niet geschikt voor is. Het materiaal wordt gemaakt van olie, is zeer eenvoudig te leggen (al moet wel worden opgelet dat het goed waterdicht wordt gelegd) en heeft een levensduur van circa 30 jaar.

Ecologisch dak

Iets wat de laatste tijd ook steeds meer in opkomst is, is het zogenaamde groene dak. Dit is een dak waarbij de bedekking is samengesteld uit tal van planten en organismen, zoals veelal mos. Dit heeft als groot voordeel dat het dak een grote isolerende capaciteit heeft. Bovendien ziet de woning er niet alleen zeer groen en ecologisch uit, hij is dat daadwerkelijk ook. Een ecologisch dak heeft een levensduur van circa 50 jaar.

  • Meer weten over verschillende type daken? Ga verder