Hoe moet je een trapleuning monteren?

Trapleuningen bieden steun en houvast, het is daarom belangrijk dat een trapleuning goed bevestigd wordt. Een trapleuning kan ongelukken voorkomen als je de trap op of af gaat, hieronder geven wij tips voor een juiste bevestiging van de trapleuning.

Trapleuning monteren

Een trapleuning moet veel grip hebben, een ronde leuning is vaak gebruiksvriendelijker en veiliger dan een leuning in de vorm van een balk. De gemiddelde hoogte voor het bevestigen van een trapleuning is op heuphoogte, ongeveer 85 centimeter dan kunnen zowel volwassenen bij de leuning komen, als kinderen. Trapleuningen met een diameter tussen de 33 en 42 millimeter bieden vaak het meeste grip.

Het aantal trapleuningen

Het aantal leuningen is afhankelijk van de lengte van de trap, hoe meer bochten een trap heeft hoe meer trapleuningen je nodig hebt. Omdat het meestal om rechte leuningen gaat die niet met de bocht mee gaan, worden er vaak in bochten korte trapleuningen gebruikt zoals op de foto te zien is.

De trapleuningen hoeven niet direct op elkaar aan te sluiten in de bochten, er mag een ruimte van ongeveer 5 centimeter tussen de 2 leuningen zitten.

Bevestiging van de trapleuning

De eerste trapleuning moet beginnen bij de eerste traptrede, op de manier kan je gelijk bij de leuning. Het is belangrijk dat de trapleuning met goede leuningdragers bevestigd wordt, je hebt verschillende soorten leuningdragers. Aluminium dragers zijn meestal erg goedkoop, maar deze kunnen snel breken. Metalen leuningen zijn vaak wat steviger en gaan een stuk langer mee.

Een trapleuning kan je het beste met 2 personen bevestigen, dan is het gemakkelijker om de juiste hoogte af te meten en de leuning vast te zetten. Voor het bevestigen van een trapleuning heb je niet veel gereedschap nodig, vaak zijn een boormachine en een steeksleutel voldoende.