Schroefdraad kenmerken en aanduidingen

Bij aanschaf van schroeven moet je altijd letten op de schroefdraadaanduidingen en maten. Dat is zeer belangrijk om je klus-taak tot een goed einde te kunnen brengen. Maar soms kan het moeilijk zijn om daar allemaal aan uit te raken. Daarom leggen we in dit artikel wat meer uit over schroefdraad.

Schroefdraad, zo zit het

Als je naar schroefdraad kijkt, zie je dat het een spiraalvormige draad is, dat is zo op schroeven maar ook op bijvoorbeeld kranen of buizen.

  • Een schroefdraad is cilindrisch of conisch.
  • Bij cilindrische schroefdraad, ook wel recht of parallel genoemd, loopt de draad over de hele lengte met dezelfde diameter.
  • Bij conische schroefdraad loopt de draad taps toe, de diameter wordt dus kleiner naar het einde van de schroefdraad.
  • Eén omwikkeling of omwenteling van de schroefdraad wordt een ‘draad’ of ‘draadgang’ genoemd.
  • De meeste schroefdraad is rechtsdraaiend, dus met de klok mee, vast te draaien.

Verder bestaan er binnen- en buitenschroefdraad, ook wel inwendige en uitwendige schroefdraad genoemd. Een voorbeeld hiervan is bij bouten en moeren.

Bij de bout zit de schroefdraad uitwending en bij de moer inwendig, wat het mogelijk maakt om ze over elkaar te draaien. De draadaanduiding wordt dan bepaald door de diameter van de buitenkant van de schroefdraad. Bij een buitendraad of uitwendige draad wordt de diameter dus over de draad gemeten.

De afmetingen van schroefdraad zijn meestal in millimeters aangegeven. Dan spreekt men van metrisch schroefdraad, deze zijn altijd cilindrisch.

Ze worden aangeduid met de letter M gevolgd door de grootte van de diameter, bijvoorbeeld M10 voor een diameter van 10mm. De afstand tussen de draadgangen heeft ‘spoed’. Grove schroefdraden hebben een grote spoed, fijne schroefdraden hebben een kleine spoed.

Ook de spoedwaarde word soms vermeld bij de schroefdraadaanduiding, bijvoorbeeld M12x0.75 voor een buitendiameter van 12mm en een spoed van 0.75mm. De afmetingen van de diameter en de spoed zijn gestandaardiseerd naar de ISO normen.