Vochtbestrijding? Zo pak je het aan

Bedompte, nare geuren. Het huis voelt klammig aan. Nogal wat oudere woningen, vaak nauwelijks voorzien van een goede isolatie, hebben te kampen met een te hoog vochtgehalte in huis.

Vochtoverlast? Hieraan herken je het

Alles voelt klammig aan; de bank, je kleding (ook in de kledingkast), zelfs de houten tafel is niet gortdroog. Om nog maar te zwijgen over deuren die eeuwig klemmen. Vocht in huis is geen pretje, er kan op den duur zelfs schimmel binnenshuis ontstaan. De sporen hiervan kunnen door de binnenruimte zweven en dit zul je dus inademen: niet bepaald een prettige, geruststellende gedachte.

Wil je weten of schimmel bij jou de kans heeft gekregen om toe te slaan? Verplaats dan eens een bank of kast die langdurig niet verplaatst is geweest en die tegen een muur staat. Tref je hierachter loslatend behang aan, of klamme zwartige plekken? Dit toont aan dat je een vochtprobleem in huis hebt. Schimmel krijgt namelijk de kans zich te ontwikkelen op plekken die lastig te verwarmen zijn.

Oorzaken

Nogmaals, schimmel en dus vochtoverlast doen zich vooral voor binnen oudere, slecht geïsoleerde woningen. Woon je dan ook nog eens in een vrijstaande- of hoekwoning, dan krijgt de spouwmuur de volle laag water over zich heen tijdens regenbuien.

Stook je daarnaast weinig, of op lage temperaturen en ventileer je onvoldoende, dan zal vocht om zich heen grijpen. Overal. Zelfs in jouw lichaam d.m.v. schimmelsporen die je inademt.

Behandeling

Om deze onwenselijke, ongezonde woonsituatie te veranderen zul je aan de slag moeten gaan met vochtbestrijding:

  • In bad geweest of gekookt? Zet enkele ramen tegenover elkaar open, laat het vocht ontsnappen.
  • Stook. De uitdrukking ‘droogstoken’ komt immers niet zomaar uit de lucht vallen. Zorg voor een constante huistemperatuur van minimaal 21C.
  • Neem eventueel een airconditioning in huis; deze onttrekt vocht uit ruimtes en kan zowel koude als warme lucht produceren (mits het een split-airco betreft).
  • Zijn de vochtproblemen serieuzer en kwalijker van aard? Schakel een professional in die de juiste, adequate isolatiemethodes toepast om het huis volledig te isoleren.