Het reinigen van een regendouche

Hoe ga je te werk om de regendouche schoon te maken? Foto: SvdEnt
Hoe ga je te werk om de regendouche schoon te maken? Foto: SvdEnt

Wanneer je de thermostaatkraan open draait en het water uit de regendouche aangenaam over je lichaam regent, is het perfecte moment aangebroken om jezelf ontspannen te reinigen en te verfrissen. Echter, afgezien van het water, kan het zijn dat er ook nog een aantal andere schadelijke stoffen mee uit de regendouche, of een ander model douchekop, naar buiten stromen.

Schadelijke bacteriën in regendouche

Dit zijn schadelijke stoffen in de vorm van ziektekiemen of bacteriën die gezondheidsklachten kunnen veroorzaken, of je zelfs behoorlijk ziek kunnen maken. De groei, en daarmee ook de verspreiding van schadelijke bacteriën vanuit de regendouche, kan echter gemakkelijk worden vermeden wanneer je de douchekop schoonhoudt door regelmatig reinigen. De regendouche schoonmaken doe je zo:

Zo reinig je de regendouche grondig:

  1. Giet wat warme azijn in de regendouche. Als je de douchekop van de douchestang of de muuraansluiting kunt losmaken, dompel deze dan in een bak die gevuld is met opgewarmde (maar niet kokende) witte azijn. Laat de regendouche enkele uren weken in de azijn waarna je deze omspoelt met water om na het monteren dit naspoelen nogmaals te herhalen door het opendraaien van de thermostaatkraan.
  2. Als de regendouche zich niet zo gemakkelijk laat verwijderen dan vul je een plastic zak met warme witte azijn en wikkel deze rond de douchekop. Bind de zak rond de hoofddouche stevig vast met behulp van een elastiekje of plakband en laat de azijn gedurende enkele uren inwerken. Verwijder daarna de zak en laat de thermostaatkraan gedurende een aantal minuten stromen om de azijn volledig te verwijderen.
  3. Wrijf over de rubberen sproeimondjes. De meeste soorten douchekoppen en regendouches zijn voorzien van flexibele rubberen sproeimondjes als een anti-kalk systeem. Je kunt alle soorten van minerale opbouw in deze sproeimondjes gemakkelijk verwijderen door het masseren van elk sproeimondje met je vinger of door zachtjes te schrobben over de sproeiers met een oude zachte tandenborstel.
  4. Reinig het filter. Het filter wordt meestal in het gedeelte van de regendouche gemonteerd die aansluit op de stang of muuraansluiting. Mocht je douche uitgerust zijn met een thermostaatkraan en een doucheslang dan is de kans groot dat het filter in het doucheslang uiteinde is gemonteerd dat op de kraan is aangesloten. Na het verwijderen kun je dit filter onder de kraan uitspoelen of, bij hardnekkige aanslag, met een oude tandenborstel reinigen.

Meer tips: Last van vocht in de badkamer?