Wat is de ideale veranda verwarming?

Als je ook in de winter van je veranda wil genieten, moet je veranda uitgerust zijn met een goed verwarmingssysteem. Ga daarom voor een uitbreiding van je cv-installatie, elektrische radiatoren, een omkeerbare warmtepomp, vloerverwarming, een pelletkachel of infraroodverwarming. Uiteraard kan je deze verschillende veranda verwarming ook combineren.

Verwarm je veranda in de winter: dit zijn de mogelijkheden

1. Uitbreiding cv-installatie

Een van de mogelijkheden om je veranda ’s winters goed warm te krijgen, is het uitbreiden van de installatie van je cv-ketel. Op die manier kan je de veranda voorzien van een radiator. Uiteraard moet het vermogen van je cv-installatie wel groot genoeg zijn. Als je de radiators een ietwat stijlvol plaatsje in je veranda wil geven, denk je best even na over het design ervan. Gelukkig is het genre- en kleuraanbod veelzijdig, waardoor je vele opties hebt.

Bedenk wel dat de installatie van dit type veranda verwarming moeilijk wordt als je veranda reeds gebouwd is. De leidingen dienen namelijk ondergronds doorgetrokken te worden. Ze kunnen ook door de muur geboord worden.

2. Elektrische radiatoren

Als je breekwerken liever achterwege laat, maar je veranda wel graag van een radiator voorziet, zijn elektrische radiators een uitweg. Omdat dergelijke radiators echter veel energie verbruiken, gebruik je ze best alleen als bijverwarming.

3. Omkeerbare warmtepomp: twee in één

Met een omkeerbare warmtepomp kan je de veranda in de winter verwarmen en in de zomer afkoelen. Dat zijn twee functies in één. Afhankelijk van de plaats waar de pomp geïnstalleerd wordt, bestaan er vloer-, wand- en plafondmodellen. Een omkeerbare warmtepomp warmt je veranda snel op en is dan ook erg populair.

4. Vloerverwarming: aangenaam voor de voeten

De grote troef van vloerwarming is het feit dat dit type verwarming geen plaats in beslag neemt. Zo kan je de ruimte in je veranda optimaal benutten voor gezellige zeteltjes en andere meubelstukken. Bovendien beschikt je hele veranda zo over dezelfde temperatuur. Voor het allerbeste resultaat combineer je de vloerverwarming best met een efficiënte isolatie van je veranda.

Tip! Laat geen vloerverwarming installeren als het materiaal van je verandavloer de warmte niet goed doorlaat. Met een stenen vloer haal je het meeste voordeel uit je vloerverwarming.

5. Sfeer met een pelletkachel

Met een pelletkachel verwarm je niet alleen je veranda, maar creëer je ook een knusse sfeer. Behalve gezelligheid, kent dit type veranda verwarming verschillende andere voordelen. Om te beginnen is een pelletkachel goed voor het milieu.

Een pelletkachel maakt namelijk gebruik van houtpellets van afvalhout. Daarnaast kost het niet veel moeite om een pelletkachel te installeren en verbruikt hij minder dan een ander soort kachel. Om de rook naar buiten te leiden, heb je wel een afvoerpijpje nodig.

6. Infraroodverwarming voor de open veranda

Een open veranda uitrusten met een volledig verwarmingssysteem, is vanzelfsprekend een dure grap en slecht voor het milieu. In dat geval kan je echter wel opteren voor infraroodverwarming. Kies een infraroodstraler met korte golf als je terras veel wind vangt.

Dergelijke infraroodstralers verspreiden rood licht. Ga voor een infraroodstraler met lange golf als je terras relatief winddicht is. Deze infraroodstralers verspreiden geen rood licht.