Graszoden kopen? Lees hier waar je op moet letten!

Veel mensen verkiezen het leggen van graszoden boven het zelf zaaien van gras. Geheel logisch, want bij graszoden leggen heb je direct resultaat. Na het leggen heb je direct een prachtig groen gazon.

Bij het zaaien van gras is dat zeker niet het geval, daarvoor is een goede voorbereiding nodig en kom je bijna altijd wel problemen tegen tijdens het aanleggen van een zelf gezaaid gazon. Door te kiezen voor kant-en-klare graszoden heb je hier geen last van en het leggen is met de juiste instructie enorm eenvoudig.

Waarop letten bij het kopen van graszoden?

De kwaliteit van graszoden zijn enorm verschillend. Als je op zoek gaat naar een leverancier van graszoden is het belangrijk om op een aantal belangrijke punten te letten:

  • Versheid
  • Leeftijd
  • Bemesting
  • Onkruid
  • Insecten
  • Zaadmengsel
  • Netten in de graszoden

Versheid van de graszoden

De versheid van graszoden is ook enorm belangrijk. Hoe korter de graszoden van het land zijn, des te beter dit is voor de kwaliteit van het gras. Het is daarom belangrijk om altijd te kiezen voor verse graszoden. Koop dus géén graszoden die al langere tijd gesneden zijn. Verse graszoden zijn vochtig en stevig aan de buitenkant. 

Leeftijd van de graszoden

De betere graszoden hebben minstens één jaar kunnen groeien. Hierdoor zijn de graszoden beter geworteld en dicht gegroeid. Als graszoden langer liggen dan moeten ze ook gemaaid worden en juist dit is goed voor de kwaliteit van de zoden. Na iedere maaibeurt steekt het gras energie in het aanmaken van nieuwe grassprieten en pas daarna groeit het gras langer. Oudere graszoden liggen langer en zijn dus vaker gemaaid, wat zorgt voor dichter begroeide zoden. Bij graszoden kopen is het dus belangrijk om te letten op de leeftijd.

Het juiste zaadmengsel

Er zijn vele verschillende zaadmengsels voor het zaaien van gras. Elk type gras heeft zijn eigen kenmerken, daarom is het een weloverwogen keuze welk type gras je wilt. Zo zijn Roodzwenkgras en Struisgras het meest geschikt voor een siergazon. En wordt er bij een speelgazon vaak gekozen voor Veldbeemdgras met Roodzwenkgras. Let bij het kopen van graszoden dus ook op het gebruikte zaadmengsel.