Hoe en wanneer kun je het beste grasmaaien?

Het actief maaien van het gazon begint zodra het gras weer begint te groeien in het voorjaar. Bij ideale omstandigheden, zoals bij voldoende regen en zon, groeit het gras zeer hard en zul je merken dat je al snel tweemaal per week het gras moet maaien, om het gazon toonbaar te houden. Sla je enkele keren een maaibeurt over, dan kan het gras zodanig hoog staan, dat een grasmaaier er ook nauwelijks nog doorheen komt zonder vast te lopen. Hoe kun je het gazon het beste maaien?

De start van het seizoen: grasmaaien

Komt het gras na de winter weer steeds hoger te staan? Maai dan als volgt:

  • Maai het gras tijdens droog weer, zorg dat je alleen droog gras maait.
  • Loop niet over het gras, dit zorgt voor platgedrukte sprieten die dan niet mee gemaaid worden.
  • Maai ’s ochtends of ’s avonds het gras, bij voorkeur tijdens bewolkt weer, maar vooral niet in de volle zon. Het gras kan dan verbranden.

Het gras verticuteren

Met een tuinfrees kun je de grasmat verticuteren; dit is een noodzakelijk proces om het gazon in optimale conditie te krijgen. De tuinfrees/ of verticuteermachine, verwijdert aangegroeid mos, dode bladeren e.d. waardoor de grasmat weer lucht krijgt. Merk je dat er opengevallen gaten zijn ontstaan, dan kun je deze gerust bijzaaien met graskorrels.

Zodra je de verticuteermachine gebruikt hebt, kun je het gras bemesten met bijvoorbeeld mestkorrels. Deze kun je met de hand uitstrooien over het gazon. Enkele maanden later, omstreeks juni, kun je opnieuw na het grasmaaien het gras bemesten.

Najaar: verwijder dode bladeren

Zodra de herfst aanbreekt kan doodblad menig gazon half verruïneren. Vooral bij veel bladval komt er amper nog zonlicht op het gras, waardoor het gras al binnen 1 week in zeer slechte conditie kan raken en zelfs dood kan gaan.

Hoe kunt u het beste doodblad verwijderen?

De meest voorkomende methode is het gras bij elkaar harken. Maar let op: in dit geval kun je onbedoeld het gazon beschadigen. Beter is het om een bladblazer te gebruiken. Hiermee kun je het blad snel verzamelen zonder gazon-contact.