Kunstgras in de tuin

Kunstgras in de tuin, de een vindt het geweldig, een ander lijkt het niets. Smaken verschillen maar het is een feit dat tegenwoordig steeds meer mensen voor kunstgras kiezen. Kunstgras in de tuin heeft nu eenmaal een aantal voordelen, maar natuurlijk zijn er ook nadelen. We zetten beide op een rij.

De voordelen van kunstgras

Een tuin met kunstgras ziet er altijd groen en fris uit, ook wanneer het een hele droge periode is geweest en als de zon al weken hoog aan de hemel staat. Maar ook als het al weken pijpenstelen regent, dan nog ziet de grasmat eruit alsof het gewoon heerlijk lenteweer is. Je hoeft niet zoals bij gewoon gras regelmatig te sproeien in de droge periodes en bij extreem nat weer kan het regenwater gewoon weglopen de grond in. Bij tegels in de tuin gaat dat moeizamer en heb je vaak overal plassen water staan.

Kunstgras hoef je ook niet te maaien, te verticuteren of te bemesten. Geen randjes knippen of molshopen camoufleren. Geen nieuw gras inzaaien als het zwembadje te lang op het gras heeft gestaan of als er op bepaalde plekken te veel schaduw is. Geen last meer van hooikoorts of een pollenallergie van het gras. De kunstgrasmat heeft namelijk geen pollen.

De nadelen van kunstgras

De aanschaf van kunstgras in de tuin is duurder dan de aanschaf van gewoon gras. Zeker als je kiest voor graszaad is het een stuk goedkoper. Het kunstgras materiaal is belastender voor het milieu dan echt gras. Daar staat wel tegenover dat kunstgras weer beter het regenwater doorlaat dan tegels, wat dan weer wel goed is voor het milieu. Natuurlijk is een goede ondergrond hierbij belangrijk. Als je normaal al veel wateroverlast in je tuin hebt, moet je zorgen voor een goede drainage. Dat kan eventueel met speciale drainagetegels.

Bij kunstgras kan het onkruid er doorheen groeien, zeker als je niet de juiste ondergrond hebt. Worteldoek, zand onder het kunstgras of andere opties kunnen dit optimaal beperken. Ook voor algen en mos in het kunstgras zijn oplossingen.
Sommige mensen zeggen dat kunstgras niet lekker aanvoelt of dat je het plat loopt. Dit heeft natuurlijk te maken met het type kunstgras wat je kiest en de kwaliteit. Je hebt harde soorten en zachte soorten en natuurlijk is er verschil in kwaliteit.

Waar je wel voor moet oppassen is barbecueën op het kunstgras. Omdat het kunstgras van kunststof is, kan het eventueel gaan smeulen door de warmte van de barbecue. Ook vuurvonken, sigarettenpeuken of andere warme voorwerpen kunnen bij bepaalde kunstgras soorten lelijke plekken achterlaten of zelfs voor het verbranden van het kunstgras zorgen.
Wat je ook niet hebt met kunstgras in de tuin is de geur van vers gemaaid gras. Sommige kunstgrassoorten zien er ook een beetje nep uit, de betere soorten lijken meer op echt gras.

Een persoonlijke keuze

Net zoals bij andere producten zitten er dus ook aan kunstgras voor- en nadelen. Het is maar net waar iemand meer waarde aan hecht om wel of niet te kiezen voor kunstgras. Kunstgras in de tuin zorgt er in ieder geval voor dat de tuin er altijd goed verzorgd en kleurrijk uitziet.

Dit reclame-artikel is geplaatst door (laminaatallin), gegevens zijn bekend bij en geverifieerd door de beheerder van deze website.