Snelboorschroeven

Ben jij een vakman of een echte hobbyklusser? Dan ben jij vast bekent met allerlei verschillende soorten schroeven, maar wist jij ook dat er snelboorschroeven bestaan? Deze schroeven maken het boorwerk nog eenvoudiger en kosten vaak niet veel meer dan gewone schroeven.

Wat zijn snelboorschroeven?

Snelboorschroeven zijn, zoals de naam al zegt, schroeven die snel in het hout draaien. Deze schroef heeft een extra grove boorpunt waardoor de schroef snel grip krijgt op het oppervlakte waar hij in wordt gedraaid.

De schroeven zijn voornamelijk voor zachtere houtsoorten erg geschikt. De schroeven vallen te bestellen in verpakkingen per honderd of tweehonderd schroeven. De dikte varieert van veertig tot zestig millimeter. Wil je minder schroeven bestellen of heb je een vraag, dan kun je het best contact opnemen met de leverancier.

Verschillende soorten snelboorschroeven

Er zijn verschillende soorten snelboorschroeven. Zo worden snelboorschroeven onder verschillende categorieën verkocht, namelijk Torx (TX) en RVS. Er zijn snelboorschroeven verkrijgbaar in TX20 en TX25. De geharde RVS schroeven zorgen ervoor dat de schroef een hogere spanning aan kan en daardoor ook minder snel breekt of splijt. Hiernaast zijn RVS schroeven zeer geschikt voor in de buitenlucht, doordat het minder snel roest. Kies daarom nooit voor spijkers! Deze moet je uiteindelijk namelijk vervangen.

Voordelen van snelboorschroeven

Het gebruik van snelboorschroeven heeft dus kort samengevat de volgende voordelen in vergelijking met gewone schroeven:

  • Snelboorschroeven draaien gemakkelijk in het hout zonder dat voorboren nodig is.
  • Door de grove boorpunt draait de schroef zich veel sneller in het hout dan een gewone schroef.
  • De ribbels onder de punt zorgen ervoor dat de schroef zich netjes, zonder splijten in het hout draait.

Hoe boor je snelboorschroeven zo mooi mogelijk in het hout?

Zorg tijdens het boren ervoor dat je altijd het juiste gereedschap gebruikt. Bij gebruik van slecht gereedschap of het onjuiste kun je schroeven niet netjes in bijvoorbeeld hout boren. Heb je een zeer precieze klus of heb je nog niet zo vaak gebruik gemaakt van een boormachine? Dan kun je het best voorboren. Dit is echter niet perse nodig met snelboorschroeven.

Daarnaast kun je voor het boren eerst het best de dikte van het oppervlakte meten. Zo voorkom je dat je verkeerde dikte koopt en uiteindelijk te korte schroeven hebt of schroeven hebt die uit de achterkant van het materiaal steken. Om ongeveer de juiste lengte van de schroef te bepalen kun je 2,5 keer het te schroeven materiaal uitrekenen.

Hiernaast moet je niet te snel boren, maar ook niet te langzaam. Bij te snel boren kan de boormachine oververhit raken en het hout verbranden en bij te langzaam boren krijg je de schroef niet in het oppervlakte of erg slordig. Hier kun je het best zelf mee oefenen. Dit is een kwestie van aanvoelen. Ten slotte is het bij het boren verstandig om direct het boorstof op te zuigen met een stofzuigen. Zo voorkom je rommel en viezigheid en kun je zo net mogelijk klussen. Hiervoor zijn speciale stofzuigerstukken verkrijgbaar, maar je kunt ook iemand anders om hulp vragen.