Op welke temperatuur de was draaien?

De huidige generatie wasmachines laat eigenlijk zelf al zien op welke temperatuur de was gedraaid moet worden. Voor wie graag meer wil weten hebben wij een overzicht opgesteld.

Zeer vuil wasgoed wassen

Allereerst: om te zorgen dat wasgoed niet gaat stinken kun je dit het beste uithangen; dus niet zomaar nat en vies in de wasmand stoppen (anders raakt vuile kleding ook doordrenkt met bacteriëngroei; kleding mag niet op de kookwas gewassen worden). Vervuilde en reeds stinkende vaatdoeken, ondergoed, sokken, handdoeken etc. moeten heet gewassen worden om de ontstane bacteriëngroei te doden. Gebruik hiervoor de kookwas (90 tot 95 graden). Synthetisch wasgoed wat stinkt kan op 60 graden gewassen worden.

Moderne wasmachine programma's. Foto; S.v.d. Ent
Moderne wasmachine programma’s. Foto; S.v.d. Ent

Tips wasgoed & wasmachine-gebruik

  • Laat gewassen wasgoed geen uren in de wasmachine zitten, dan gaat het wasgoed alsnog weer stinken.
  • Na gebruik houd je de deur van de wasmachine niet afgesloten (laat de deur half open staan), anders ontstaat er bacteriëngroei en condens in de wastrommel.
  • Was een- tot tweemaal per maand in ieder geval een was op 90 tot 95 graden. Door deze hoge temperatuur worden zeeprestanten en vuil verwijderd.
  • Stop de wasmachine niet bomvol; wasmachines gebruiken steeds minder water, bij overvolle wasmachines bereikt het water dan niet goed al het wasgoed. Zorg voor minimaal 2 volle handen overgebleven ruimte in de wasmachine.
  • Vloeibaar wasmiddel verspreid zich beter dan waspoeder. Waspoeder kan voor witte sporen zorgen op wasgoed indien het niet goed is opgelost.
  • Gebruik geen wasverzachter bij vaatdoekjes etc., deze nemen daardoor minder goed water op.
  • Gebruik bij zeer vuile was meer wasmiddel. Zie het voorschrift op de verpakking.
  • Een wasdroger is misschien handig, maar deze gebruikt ten eerste veel stroom, en daarnaast kan wasgoed krimpen en ook sneller slijten.
  • Witte was en bonte was; was beiden gescheiden van elkaar. Gebruik voor de witte was afgestemd wasmiddel (dit mag niet gebruikt worden voor bont goed).
Houdt de wasmachine deur altijd een stukje geopend.
Houdt de wasmachine deur altijd een stukje geopend wanneer deze uitstaat.

Beddengoed wassen

Beddengoed is meestal van katoen gemaakt. Het meest hygiënische is om beddengoed in ieder geval op 60 graden te wassen, hierdoor wordt huisstofmijt gedood.

Kleding wassen

Bovenkleding van katoen kan het beste op 30 tot 40 graden gewassen worden; afhankelijk van bevuiling. Hoe vuiler, des te hoger de temperatuur.

Wol wassen

Het wassen van wollen kleding kan in principe in de wasmachine, mits deze hiervoor een speciaal programma biedt. Droog wollen kleding plat liggend op een rek bijvoorbeeld. U kunt wol ook zelf wassen, hiervoor kunt u bijvoorbeeld shampoo gebruiken. Was wol op ongeveer 20 graden. Te koud of te warm water zorgt ervoor dat wol gaat vervilten (het wordt viltachtig, verhard en krimpt onherstelbaar in elkaar).

Meer huishoudelijke tips? Klik hier