Woningbrand voorkomen? Maak deze 5 fouten niet

Het stoffilter niet schoonmaken, geen vluchtplan hebben of de binnendeuren niet sluiten. Er zijn van die fouten die je nooit meer maakt als je ze eenmaal weet. Wij zetten de grootste brandpreventiemissers voor je op een rij.

 

Fout 1: De rookmelders niet koppelen

Voor maximale beveiliging adviseert de brandweer om in alle ruimtes waar brand kan ontstaan een rookmelder op te hangen, dus ook in de ruimte waar de wasmachine en eventuele droger staat. Het veiligste is om de rookmelders te koppelen. Stel dat de rookmelder op de bovenste verdieping afgaat, dan gaan ook de andere rookmelders in huis af. Dit geeft je extra tijd om in actie te komen. Woon je in een nieuwbouwhuis? Dan heb je geluk. In alle huizen die na 2003 zijn gebouwd, zijn de rookmelders namelijk automatisch gekoppeld.

 

Fout 2: De filters in de wasmachine en droger nooit schoonmaken

De filters in de wasmachine en droger nooit schoonmaken, is vragen om problemen.

Komt opgehoopt stof in contact met gloeiende verwarmingselementen, een defecte motor of vonkende contacten, dan kan het zo vlamvatten. Ook is de kans op oververhitting groot als het stoffilter voller dan vol zit. Maak het filter daarom na elke was- en droogbeurt schoon. Dat scheelt je veel gedoe.

 

Fout 3: Voor het slapen de binnendeuren niet sluiten

Wist je dat het sluiten van de binnendeuren in huis levens kan redden? Bij brand blijft de giftige rook zo langer uit je buurt, waardoor je meer tijd hebt om te vluchten. Heel belangrijk, want bij brand is rook nog een grotere bedreiging dan vuur. Sluit de deuren daarom altijd voordat je in je bed kruipt.

 

Fout 4: De schoorsteen niet laten vegen

Als je de gelukkige eigenaar van een open haard bent, moet een klusje minimaal 1 keer per jaar op je to-do list staan: de schoorsteen laten vegen. Het hout dat je in de open haard verbrandt, hoopt zich vaak aan de binnenkant van de schoorsteen op. Dit kan op een later moment ontvlammen, met brand als gevolg. Reden genoeg om dit klusje met grote letters in je agenda te zetten dus.

 

Fout 5: Geen vluchtplan hebben

Dankzij een vluchtplan weet je wat je moet doen in geval van brand en ben je zo snel mogelijk buiten. Geen overbodige luxe, want je hebt maar 3 minuten (!) de tijd om te vluchten uit een brandend huis. Toch heeft maar liefst 70% van de Nederlanders nog nooit een vluchtplan besproken met gezinsleden of huisgenoten. Wees daarom zo slim om vandaag nog na te denken over de snelste vluchtroutes in je huis.

 

En vergeet je geen woonverzekering af te sluiten?

Zelfs als je bovenstaande fouten in je oren knoopt, kan woningbrand je nog overkomen. Daarom is een woonverzekering voor iedereen een must. Sluit je ook een brandverzekering af, dan weet je zeker dat je goed onder de pannen zit bij brandschade. Denk aan schade door roet- en rookontwikkeling of door het blussen van vlammen.

Dit reclame-artikel is geplaatst door (basme), gegevens zijn bekend bij en geverifieerd door de beheerder van deze website.