Alles wat je moet weten over pluggen

Een plug gebruik je om een bout of schroef in een muur of wand te bevestigen. Welke plug je nodig hebt, is afhankelijk van het materiaal waaruit je muur of wand bestaat. Er zijn pluggen verkrijgbaar voor alle muursoorten, zoals beton, steen of cellenbeton. Dit artikel zal de verschillende soorten pluggen op een rijtje zetten.

Voor welke plug kies je?

Welke plug je kiest, is dus afhankelijk van je muur of wand. Stel hierbij eerst de vraag: heb ik te maken met een holle of massieve muur? Heb je gipsplaten, dan heb je te maken met een holle muur. Steen, gipsblokken en beton duiden op een massieve muur. Bij een holle muur of wand is het van belang dat de plug zich kan vastklemmen. Voor een holle wand heb je vijf soorten pluggen: de gipsplaatplug, het hollewandanker, de hollewandplug, de metalen hollewandplug en de tuimel plug. Voor massieve muren heb je de alligatorplug, het chemisch anker, de gasbeton plug, de golfplaatnagel, de keilbout, de kozijnplug, de messing plug, de nylon plug, de spijkerplug en de universele plug.

De verschillende pluggen uitgelicht

Hieronder volgt in een helder overzicht alle soorten pluggen op alfabetische volgorde en de belangrijkste functie van die plug.

 

De alligatorplug

Voor alle massieve materialen is deze plug geschikt. Deze plug bestaat uit delen, die je breed kunt spreiden, wat zorgt voor grote uitrekwaarden. Alligatorpluggen zijn dientengevolge geschikt voor bewegende delen, zoals trapleuningen, handdoekhouders, et cetera.

Het chemisch anker

Voor massieve doch brokkelige muren is het chemisch anker een perfecte plug, omdat de vloeistof die in het anker zit zich in de poreuze muur verspreidt en zo zorgt voor een stevige basis voor het plaatsen van een schroef. De plug zal zo niet snel los komen te zitten.

De gasbeton plug

Deze plug is gemaakt voor muren van cellenbeton. Het klinkt zwaar, maar muren van cellenbeton zijn eigenlijk zachter dan stenen muren. Dankzij gasbetonpluggen kun je toch aardig wat gewicht, circa veertig kilogram, aan dit type muur ophangen.

De gipsplaatplug

De naam zegt het al, maar de gipsplaatplug is geschikt voor gipsplaatwanden. Het is een korte plug, die zich vastzet in de wand middels het erbij geleverde montagestuk. Een voordeel hiervan is dat er weinig ruimte achter de gipsplaat nodig is.

De golfplaatnagel

De golfplaatnagel is geschikt om golfplaten op hout vast te maken. De nagel heeft een hoedje, waardoor er geen water naar binnen kan dringen. De nagel wordt door de top van de golf geslagen.

Bron: schroevengroothandel.nl

Dit reclame-artikel is geplaatst door (basme), gegevens zijn bekend bij en geverifieerd door de beheerder van deze website.