Led tl armaturen aanschaffen; voor ieder wat wils

Er zijn veel verschillende toepassingen voor led tl armaturen. De tijd dat je een led tl alleen in kantoorpanden vond, is inmiddels wel voorbij. Dit heeft mede te maken met het feit dat led tl-lampen een stuk zuiniger zijn dan ‘gewone’ gloeilampen. Daarnaast is het een trend om een stoere led tl in rvs-uitvoering in de woning te hangen. Dit past perfect binnen een industriële woningstijl maar past ook erg goed als modern accent in een woning met een meer klassieke inrichting.

 

Het verschil tussen watt en lumen

De afgelopen jaren is er veel veranderd als het gaat om verlichting, zo hebben led tl armaturen de meer traditionele gloeilampen voor het grootste gedeelte inmiddels wel vervangen. En dat is goed, want gloeilampen gaan minder lang mee en zijn (mede daarom) slechter voor het milieu. Normaliter wordt de sterkte van een gloeilamp geduid in het aan tal watt van de lamp. Zou heb je lampen van 25 watt en 100 watt. Het feit dat veel mensen denken dat ‘watt’ de lichtopbrengst van de lamp aanduidt, komt omdat er op de gloeilampen het aantal watt wordt vermeld. Dit is echter onjuist. ‘Watt’ geeft namelijk het verbruik van stroom aan, niet hoe veel licht een lamp geeft of hoe vel een lamp schijnt. Deze ‘lichtopbrengst’ wordt gemeten in de eenheid ‘lumen’. Als je wilt weten hoe fel een lamp schijnt, dan kijk je naar het aantal lumen per wat dat een lamp geeft. Ter vergelijking: een moderne led-lamp geeft je ongeveer 95 tot 100 lumen per wat. Als je kijkt naar de opbrengst van een gemiddelde gloeilamp, dan is dat een heel stuk minder die geeft per watt ongeveer 12 tot ongeveer 13 lumen.

 

Onderscheid tussen oudere led-lampen en moderne led tl armaturen

Daarbij wordt ook nog eens onderscheid gemaakt tussen ‘oudere’ led-lampen en ‘moderne’ led-lampen. Stammen led tl armaturen uit een periode van voor 2012, dan worden ze als ‘oudere lampen’ bestempeld. Deze oudere modellen hebben ook een geringere lichtopbrengst. Het scheelt best veel of je een moderne led-lamp hebt of een uitvoering van voor 2012. Oudere lampen geven zo’n 20 tot 70 lumen per watt. Voor nieuwe led tl armaturen na 2012 is deze opbrengst 95 tot wel 100 lumen. Het verdient de aanbeveling om lampen ouder dan 2012 te vervangen.

 

Welke lamp op welke plek?

Het hangt van de plek af hoe sterk je lamp idealiter schijnt. Daarbij moet je rekening houden met de grootte van de ruimte, de hoogte van de muren en het doel van de ruimte. Bij het uitzoeken van de meest geschikte lamp, kun je het volgende lijstje in je achterhoofd houden:

 

1500 tot 3000 lumen in de woonkamer

5000 tot 10.000 lumen in de keuken

2000 tot 4000 lumen in de slaapkamer

3000 tot 6000 lumen op het (thuis)kantoor

 

Natuurlijk gaat het hier om een globale inschatting en hang het helemaal af van je eigen voorkeuren, maar normaliter is het zo dat je in de slaapkamer minder fel licht wilt hebben dan bijvoorbeeld in de keuken of op kantoor.

 
Dit reclame-artikel is geplaatst door (basme), gegevens zijn bekend bij en geverifieerd door de beheerder van deze website.

Dit reclame-artikel is geplaatst door (basme), gegevens zijn bekend bij en geverifieerd door de beheerder van deze website.