Gezellige bordspellen voor jong en oud!

Het spelen van bordspellen blijft iets van alle tijden. Je speelt het met elkaar, wat bijdraagt aan een heerlijke flow van verbondenheid, interactie en plezier! De uren vliegen vaak voorbij tijdens het spelen van een intensief spel als Monopoly, of kaartspellen. Er bestaan honderden bordspellen, waarvan vele kunnen rekenen op ongekende populariteit. Welk bordspel geschikt is voor bepaalde gezelschappen lees je hier. (her)Ontdek de leukste bordspellen!

Bordspellen goed voor kinderen?

Bordspellen zijn een leuk en -indirect- leerzaam tijdverdrijf voor je kind. Spelenderwijs leert je kind omgaan met verliezen en ontwikkelt je kind strategisch- en logisch inzicht. Maar wellicht nog belangrijker dan dat: je doet samen iets leuks met je kind. Momenten van plezier, tijd en aandacht voor elkaar zorgen voor blijvende herinneringen, en monden vaak uit in tradities.

Laten we snel kijken naar verrassende, eigentijdse bordspellen & favoriete klassiekers!

Bordspellen vanaf 5 jaar

Sommige klassiekers waaronder Scrabble, Monopoly en Catan kennen een juniorversie van het origineel. Zo zijn deze spellen ineens ook geschikt voor kinderen vanaf 5 jaar. Veel van deze juniorversies komen in verschillende thema’s, zoals een “Angry-Birds Mens-erger-je-niet” spel bijvoorbeeld.

Ganzenbord – Niets zo gezellig als met elkaar een paar potjes ganzenbord te spelen! Soms blijf je eindeloos hangen en wil het maar niet lukken om op nummer 63 te komen! Heb je pech, dan kun je wel even vastzitten in de gevangenis. Beland je op de gestorven zwaan -vlakbij het einde nota bene? Dan kun je weer van voor af aan beginnen! Zelfs een potje ganzenbord kan dus wel even duren.

Pim Pam Pet – De klassieker, waarbij je via een slinger aan het ronddraaiende element een letter van het alfabet krijgt toebedeeld. Het antwoord van de vraag op het kaartje moet beginnen met deze letter. Noem een kleur. Of noem een stad in Nederland. Leuk voor de algemene ontwikkeling van je kind. Ook jijzelf zult vast wat antwoorden moeten overpeinzen!

Mens-erger-je-niet – Mens-erger-je-niet kan zich ontpoppen tot een tactisch spel. Heb je meerdere pionnen op het bord en de ander ook, dan blijf je natuurlijk zoveel mogelijk achter de ander, totdat je de andere pion te pakken krijgt en van het bord zwiept. Het spel heet niet voor niets ‘mens-erger-je-niet’; voor sommigen is dit een uitdaging om niet boos te worden.

Favoriete bordspel klassiekers, vanaf 8 jaar en ouder

Gezelschapsspellen voor jong en oud, goed voor uren speelplezier!

Monopoly – Deze evergreen is tegenwoordig in vele uitvoeringen verkrijgbaar. Soms zelfs in die van je eigen (grotere) woonplaats. Of wat dacht je van de Mario (Nintendo) variant! Ondanks de verschillende uitvoeringen blijft het spel verder hetzelfde. Wie verdient het meeste geld met het verhuren van huizen? Maak er een straat van en pluk de ander helemaal kaal zodra hij in jouw straat belandt.

Rummikub – Je kunt het overal spelen en ontzettend veel mensen vinden dit een zeer leuk spel. Maak rijen van tenminste 3 opeenvolgende cijfers, of 3 van dezelfde kleur. Begin je net en heb je al 1 of 2 setjes kunnen vormen? Dan hoeft de verstandigste beslissing niet altijd te zijn om direct op tafel te komen (bij minimaal 25 punten). Misschien doe je er wel verstandiger aan om de situatie even aan te kijken. Wat doen je medespelers? Zie jij zelf mooie kansen op de tafel? Rummikub is tactisch te spelen en is zeker niet uitsluitend een geluksspel. Je kansen zien en pakken.

Yahtzee – Ideaal tactisch 5 dobbelstenenspel, vanaf 2 spelers of meer. Denk goed na en bereken je kansen. Je zult niet snel voor Yahtzee gaan met enen: tenzij je eerste worp 4 enen kent. En zo zijn er wel meer tactische overwegingen om tot een zo goed mogelijk ingevuld lijstje komt met hoge punten! Eenmaal Yahtzee gegooid (vijfmaal dezelfde steen, in max. 3 worpen), ben je al snel de onoverwinnelijk partij in die betreffende ronde.

Scrabble – Verdien zoveel mogelijk punten met woorden die je kunt maken van de lettersteentjes. Sluit aan op de reeds gevormde woorden en haal de hoogste scores.

Hints – Erg leuk spel voor groepen. Wie kent niet het TV programma waarin een gezegde, een beroemde film, of wat dan ook moest worden uitgebeeld? De groep die de meeste uitbeeldingen heeft geraden wint!

Je ziet, genoeg keuze aan borspellen. Leuk om je eigen collectie aan te vullen of om cadeau te doen! Of ga eens een potje knikkeren met je kinderen; tegenwoordig weer erg populair namelijk.