Wat is het verschil tussen keramische- en elektrische kachels?

Kachels zijn ideale warmtebronnen voor plaatselijke opwarming van kleine ruimtes. Afhankelijk van het vermogen kunnen kachels schuurtjes opwarmen, of andere kleine ruimtes zoals boten of caravans. Ook zijn ze ideaal om bij je in de buurt te zetten. Vertoef je net op een plekje wat wel wat extra warmte kan gebruiken, dan zet je even je kachel aan.

Welk type verwarming voor kleine ruimtes?

Er bestaan tal van mogelijkheden om kleinere ruimtes op te warmen. De meest voorkomende warmtebronnen zijn:

  • Keramische kachels
  • Elektrische kachels
  • Aircoverwarming
  • Infraroodverwarming

Afhankelijk van jouw situatie kies je voor een straalkachel, zoals de elektrische kachel of keramische kachel, infraroodverwarming, of aircoverwarming.

Aircoverwarming, doen of niet doen?

Zoek je een bron als bijverwarming, dan geniet aircoverwarming slechts in bepaalde gevallen de voorkeur. Hiervoor kies je eigenlijk alleen als je een bijgebouw als werkruimte gebruikt en er dagelijks in vertoeft. Lesruimtes en praktijkruimtes in kleine bijgebouwen/ schuren/ blokhutten zijn er geschikt voor. De split airco moet nl. geïnstalleerd worden aan binnen- en buitenzijde, wat niet haalbaar is op bijvoorbeeld een boot of caravan en kent dus een vaste positie. Daarnaast betekent de split-unit airco een forse investering, wat zich alleen oplevert bij zeer regelmatig gebruik.

Wanneer kies je voor infraroodverwarming?

Infrarood verwarming biedt een heerlijke warmte. Een nadeel echter is dat infrarood alleen objecten/ personen binnen de straling verwarmt, en dus niet de lucht. Een ruimte kan hierdoor nog gewoon fris aanvoelen zolang je buiten bereik van de infraroodstraling bent. Het is ongeveer vergelijkbaar met in de zon zitten of in de schaduw aan dezelfde tafel. Wil je jouw voeten onder het bureau opwarmen, dan kan een infraroodverwarming prima. Wil je een kleine ruimte opwarmen, dan is dit niet de eerste keuze.

Wanneer kies je voor een keramische- of elektrische kachel?

Wil je directe warmte in je nabijheid, of een kleine ruimte opwarmen en de kachel overal kunnen plaatsen? Dan bieden keramische- en elektrische kachels directe uitkomst. Kachels kennen altijd een bepaald vermogen en diverse standen. Het is logischer om een hoge stand te gebruiken bij opwarming van een ruimte, en een lagere stand indien je zelf wat extra warmte nodig hebt aan je bureau.

Wat is het verschil tussen keramische- en elektrische kachels?

Beiden kennen ongeveer hetzelfde energieverbruik en vermogen. De elektrische kachel staat bekend om zijn intense warmte afgifte en kan een ruimte erg snel opwarmen. Het verwarmingselement gloeit rood op en wordt letterlijk kokend heet, dit wordt dan ook automatisch geventileerd in de kachel.

De keramische kachel kent geen metalen verwarmingselement en ook geen ventilatie. De warmte is uitstekend, maar minder intens dan die van de elektrische kachel. Hierdoor is de keramische kachel zeer nuttig als plaatselijke opwarming, bij het bureau of elders in een (werk) ruimte, maar kan ook kleine ruimtes verwarmen. De keramische kachel is iets veiliger; bij een onbedoelde aanraking zul je minder snel brand- of schroeiplekken oplopen.

Beide type kachels worden daarnaast ook vaak gebruikt om het aangenaam warm te krijgen in een boot, caravan of camper. Ze zijn overal te plaatsen en dus enorm flexibel.

Waar let je op bij aankoop?

Er zijn vele soorten en maten keramische- en elektrische kachels te koop. Voor welk doeleinde wordt de kachel aangeschaft? En hoeveel vierkante meters moeten er verwarmd worden? Wil je enkel wat verwarming bij je bureau, dan geniet de keramische kachel de voorkeur, zeker met het oog op per ongeluk tegen de kachel aanstoten.

Moet de kachel een kleine ruimte goed en vooral snel verwarmen, dan is een elektrische kachel ideaal.

Let in beide gevallen op het vermogen en stroomverbruik van de kachel. Kachels kennen vrijwel altijd meerdere standen en zijn soms zeer geavanceerd. Ook zijn er wandkachels verkrijgbaar, wat een uitkomst kan zijn in een werkruimte! Je monteert deze kachel op een gewenste plek aan de wand.

De torenkachel is daarnaast ook een veel verkocht model. Torenkachels zijn eveneens zeer praktisch, dankzij de hoge en smalle afmetingen. Hierdoor kunnen zij in ieder hoekje geplaatst kunnen worden. Dit is vooral handig op boten, caravans en campers, waar ieder stukje ruimte vaak goed benut moet worden.

Keramische- en elektrische kachels, aantrekkelijk geprijsd!

Keramische- en elektrische kachels koop je voor een leuke, schappelijke prijs. Al vanaf zo’n 20 euro kun je een eenvoudig model kachel aanschaffen. De prijzen variëren gemiddeld tussen de 20 en 180 euro.