Gezond wonen begint met goede ventilatie

Coronavirus of geen coronavirus, gezond wonen is altijd belangrijk. Iedereen wil zich toch lekker voelen in zijn eigen huis? In deze tijden van thuiswerken is een gezond leefklimaat zelfs nog relevanter. Maar wat is gezond wonen eigenlijk? En hoe maak je van je huis een gezond thuis? Eén van de belangrijkste factoren is ventilatie. Wil je meer weten over gezond wonen en hoe je dat aanpakt? Lees dan verder.

Kantelramen
Kantelramen

Wat is gezond wonen?

Stel je woont in een oud huis. Als het waait voel je het tochten en er zitten vochtplekken op de muur die schimmel veroorzaken… Dat is dus géén gezonde leefomgeving. Mensen die bijvoorbeeld last hebben van hun longen worden in een omgeving als deze nog zieker. Gezond wonen doe je in een huis waar de isolatie en de ventilatie goed geregeld zijn en waar voldoende daglicht is. In een gezond huis is het niet te koud en niet te warm, is de lucht niet te vochtig en niet te droog en zijn er genoeg ramen om het daglicht binnen te laten.

Waarom is gezond wonen belangrijk?

Gezond wonen is belangrijk omdat je in een ongezonde binnenomgeving ziek kunt worden. In een woning die slecht geïsoleerd is en die niet goed geventileerd wordt, kun je last krijgen van allerlei kwalen. Denk bijvoorbeeld aan allergieën, huiduitslag, luchtwegproblemen, hoofdpijn en meer.

Hoe kom je aan een gezond binnenklimaat?

Ten eerste kun je planten in huis halen. Planten geven zuurstof af en zorgen daarom voor een gezonder binnenklimaat. Daarbij is het ook nog eens zo dat planten een gevoel van rust en ontspanning opwekken. Ten tweede kun je vaker de ramen open zetten. Frisse lucht in huis is heel belangrijk. Je huis luchten doe je door ramen en deuren tegen elkaar open te zetten. In de zomer is dat natuurlijk geen probleem, maar in de winter wel. Daarom is – ten derde – ventilatie super belangrijk. Ventilatie zorgt voor een constante doorstroom van frisse lucht, zonder dat je het eigenlijk merkt. Tot slot valt er op het gebied van isolatie ook nog heel wat gezondheidswinst te behalen.

Wat moet je weten over isoleren en ventileren?

Er zijn verschillende manieren om je huis te isoleren, zoals dakisolatie en gevelisolatie. Eén van de makkelijkste manieren is het vervangen van je kozijnen voor kunststof kozijnen. Daarmee vang je maar liefst drie vliegen in één klap: betere isolatie, betere ventilatie en meer daglicht. Als je bijvoorbeeld een raam vervangt voor openslaande tuindeuren, krijg je ineens veel meer licht binnen. Daarbij is het ook nog eens veel makkelijker om frisse lucht binnen te laten, bijvoorbeeld door de deur regelmatig op een kiertje te zetten. Bovendien zorgen nieuwe kunststof kozijnen, dankzij de ingebouwde ventilatieroosters, 24/7 voor frisse lucht.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van kunststof kozijnen?

Kunststof kozijnen zorgen voor een goede isolatie en zijn energiezuinig. Ze houden de warmte binnen en de kou buiten. Zeker in combinatie met goed isolerend glas, zoals HR++ glas. Daarbij beschikken kunststof kozijnen doorgaans over uitstekende ventilatiemogelijkheden. De meeste kunststof kozijnen zijn uitgerust met handige ventilatieroosters waardoor 24 uur per dag frisse lucht naar binnen komt. Meestal worden kunststof kozijnen met een zogenaamd stelkozijn geplaatst. Dit is een houten stelraam tussen muur en kozijn dat onder andere tocht en geluid tegenhoudt.

Wat zijn de voordelen van kunststof draaikiepramen?

Een kunststof draaikiepraam is een raam dat je zowel kunt draaien als kiepen (of kantelen). Je kunt dit raam ‘ouderwets’ open zetten, meestal naar binnen, maar óók kiepen of kantelen. Dit heeft twee voordelen. Ten eerste komt er in de kiepstand veel frisse lucht binnen zonder dat binnen alles omver waait. Dit komt omdat de lucht via het plafond de kamer binnen komt, je hebt er dus weinig last van. Ten tweede kun je op de draaikiepstand veilig luchten: ook als er niemand thuis is, wordt je huis dankzij de draaikiepmethode goed geventileerd. De meeste kunststof draaikiepramen hebben een winterstand (kleine opening) en een zomerstand (grote opening). Dit betekent dat je bij alle weersomstandigheden kunt blijven ventileren. Zorg er wel voor dat je kiest voor draaikiepramen mét afsluitbare bedieningskrukken, want dan voldoen ze aan het politiekeurmerk Veilig Wonen én zijn ze kindveilig.

Waar kun je deskundig advies krijgen?

Wil je je huis gezonder én comfortabeler maken? Ga dan eens naar een erkende leverancier zoals Schipper Kozijnen en bekijk Kunststof Kozijnen in Zwolle. Zij kunnen je alles vertellen over ventilatie, isolatie en het creëren van een gezond binnenklimaat.