Muurkassen: klein maar fijn

Plaatsing van muurkassen

Muurkassen plaats je bij voorkeur tegen een vlakke en stabiele achtergrond. Een schutting mag ook, maar die staat over het algemeen toch minder stabiel dan een stenen muur. Plaats daarbij de kas ook altijd haaks op de ondergrond. Je wilt immers dat je kas stevig blijft staan. Kies ook voor een plek in de luwte. Zelfs de beste kassen zijn niet altijd opgewassen tegen een storm.

Naast een stabiele achtergrond en in de luwte speelt ook de zon een belangrijke rol in de plaatsing. De zon zorgt er mede voor dat je gewassen goed gaan groeien. Dus een plek waar de zon het beste schijnt is dan ook de plek voor je muurkas. Een plek in de buurt van bomen of struiken is dan weer minder geschikt. Hier ontstaat vaak al snel schaduw en dus minder zonuren. Daarbij kunnen de wortels van de bomen of struiken ook onder de kas gaan groeien.

Kweek accessoires

Zon en water zijn al belangrijke ingrediënten voor je gewassen om goed te kunnen groeien. Daarnaast zijn er ook handige kweek accessoires die het tuinieren in je tuinkas extra handig maken. Kweekverlichting voor wat extra licht, maar ook verschillende zaai- en stek artikelen mogen niet ontbreken als je een muurkas gaat kopen. Bekijk altijd wel even of de accessoires wel in jouw gekozen kas passen

Voordelen muurkas

Eventueel kun je – in het vroege voorjaar – je muurkas ook nog gebruiken als tuinkamer of serre. Heb je wel een iets grotere variant voor nodig natuurlijk. Maar dan kun je in ieder geval al vroeg genieten van de voorjaarszon!
De nokhoogte in een muurkas wordt optimaal benut. En gewassen hebben ook uitgebreid de ruimte om te groeien / te klimmen aan de muurkant. Ideaal als je tomaten, komkommers en druiven wilt kweken.
Je gewassen kunnen prima overwinteren in een muurkas. Een dergelijke kas is beter te isoleren, maar nog beter te verwarmen met bijvoorbeeld gevelverwarming.

Wat zijn de kosten?

Je hebt al een muurkas voor een paar honderd euro. De kosten zijn wel afhankelijk van hoe groot de muurkas is en wat de kwaliteit ervan is. Een kleine kas van ongeveer 2 meter lang bij een kleine 70 centimeter breed en een hoogte van 184 cm? Dan heb je voor een kleine 400 euro al een prachtige muurkas in je tuin staan. Heb je meer ruimte en ook meer budget? Dan zou je voor een grotere kas kunnen gaan en zit je al snel op 1000 euro. Daarvoor krijg je wel veel moois terug!

Dit reclame-artikel is geplaatst door (thijs.seoiskey), gegevens zijn bekend bij en geverifieerd door de beheerder van deze website.