Hoe kun je rotan meubelen het beste onderhouden?

Rotan meubelen tref je in vele trendy uitvoeringen tegenwoordig. Nogal wat mensen verwarren rotan met riet, maar daar waar riet een holle kern heeft, is rotan massief. Riet en/of rotan zijn inmiddels al ruim een eeuw lang populaire meubelen, die in eerste instantie vooral als salonmeubels gebruikt werden, zoals in de serre. In de jaren 80 en 90 van de vorige eeuw kwamen rotan meubelen weer sterk in opkomst. Het leuke van de hedendaagse rotan woonitems is dat deze niet meer vooral uit stoelen en manden bestaan, maar ook bijzettafels, lampen, spiegels en andere woonaccessoires zijn verkrijgbaar in trendy rotan.

Zo mooi is Rotan. Scandinavisch-exotisch. Foto: Panistore
Zo mooi is Rotan. Scandinavisch-oosters interieur. Foto: Panistore.nl

Prachtig rotan op een fabuleuze wijze gecombineerd zoals je hierboven ziet. Is het Deens, of toch Indisch? Combineer je beide stijlen dan krijg je het beste uit twee werelden. Maar hoe kun je rotan eigenlijk het beste onderhouden?

Hoe kun je rotan het beste onderhouden?

Evenals bij rieten meubelen het geval is kunnen rotan meubelen stof vasthouden op de horizontale gedeeltes van het vlechtwerk. Je kunt de zijkanten wekelijks meenemen met de stofzuiger, maar dan uiteraard met de borstel uitgeklapt, zodat je geen krassen veroorzaakt. Ook kun je de meubelen afnemen met een droge, of zeer licht vochtige microvezeldoek. Het stof haakt gemakkelijk aan op de microvezels en is daarom effectief. Haal ook de kussens van de bank hierbij weg, zodat ook hier stof, kruimels en haren verwijderd kunnen worden.

Zijn de meubels echt aan onderhoud toe? Geef deze dan een nieuwe laklaag (afhankelijk van je wensen) of behandel deze met beits. Overigens hecht beits alleen goed wanneer er geen laklaag aanwezig is.

Wie nu juist geen lak op zijn of haar rotan meubelen wil, kan deze ook perfect onderhouden met speciale meubel-wax. Je volgt hierbij de instructies op de verpakking. Dankzij de speciale wax worden de meubelen vocht en vuil afstotend.