Overwinteren muggen? Nee, niet alle muggen overwinteren

Bij muggen denk je aan de zomer. Vooral tot in de late uurtjes buiten op het terras. De muggen blijven niet alleen buiten, maar komen ook binnen. Iedereen kent wel het irritant gezoem in de slaapkamer en nog erger de jeuk van muggenbulten.

Verschillende type huissteekmuggen

In de koude maanden zijn we dikwijls de muggen vergeten, maar ze zijn er wel. Muggen kunnen zelfs actief zijn in de winter. Het is waar dat muggen minder aanwezig zijn als het kouder wordt, maar bepaalde soorten blijven aanwezig.

De huissteekmug Culex pipiens pipiens laat zich niet meer zien en overwintert in een beschutte plek. Een ander type de Culex pipiens molestus trotseert de kou en blijft actief. De ene mug is dus passief (mannetje), maar de ander blijft bijten en dus voor overlast zorgen. Dit betreft dan de vrouwtjes mug. Zij heeft het verzamelde bloed nodig voor de ontwikkeling en groei van haar eitjes. Veel mensen denken dat een mug steekt, maar dat is een misverstand. Een mug bijt en heeft geen angel.

Muggenradar geeft activiteit aan

De Muggenradar geeft voor Nederland de dagelijkse muggenactiviteit aan. De verwachting wordt bepaald door weerfactoren, luchtvochtigheid en neerslag. De meeste overlast is doorgaans bij het begin van de avond. De activiteit wordt uitgedrukt op een schaal van 1 tot en met 10 waarbij ‘1’ geen muggenactiviteit kent en ‘10’ staat voor zeer actief. In november en begin december schommelt de verwachting rond de ‘3’ of ‘4’.

Horren plaatsen is beste oplossing

De beste oplossing om muggen te voorkomen, is het plaatsen van een goed passende hor. Horren op maat bieden de meeste zekerheid omdat een kier van 1,7 millimeter groot genoeg is om toch binnen te komen. Voor buiten geeft een anti-muggen middel enige tijd bescherming dankzij de DEET. Het helpt natuurlijk ook om armen en benen te bedekken. De meeste muggensteken zijn op bovenbenen, armen en handen en gebeuren op het terras of tuin. Toch worden de meeste mensen gebeten tijdens de nacht in de slaapkamer.

Stilstaand water vormt een ideale voortplantingsbodem voor muggen. Ze leggen bij voorkeur de eitjes in water. Laat dus zo weinig mogelijk water in bloembakken en andere voorwerpen staan. Keer regelmatig potten om mocht hier water in staan. Ook een dakgoot is een ideale broedplek. Wees hier alert op.