Met een AED in de buurt kunnen levens worden gered

Wanneer iemand een hartstilstand of ernstige hartritmestoornis krijgt moet er snel worden gehandeld. De hersenen kunnen maar een paar minuten zonder zuurstof. Als de zuurstoftoevoer langer onderbroken blijft dan overlijdt de patiënt of treedt er hersenletsel op. Daarom kiezen steeds meer bedrijven er voor om een AED in hun pand op te hangen. Een AED aanschaffen is een belangrijke beslissing om de kans op overleven bij een acuut hartprobleem aanzienlijk te vergroten.

Is een AED ook iets voor thuis?

Misschien vraag je je af ‘kan ik ook een AED kopen voor thuis?’ Ja, uiteraard kan dat. Dit is het overwegen waard als je afgelegen woont en hulpdiensten dus niet snel genoeg ter plaatse zullen zijn als iemand in jouw huis een hartstilstand krijgt. Maar ook als er een hartpatiënt in huis woont die misschien al eens een infarct heeft gehad kan het levensreddend zijn om een defibrillator paraat te hebben. Hiermee kun je een schok toedienen aan het hart waardoor dit hopelijk weer gaat kloppen. Uiteraard neem je ook direct contact op met 112 zodat de hulpdiensten je zo snel mogelijk kunnen ondersteunen bij het verlenen van eerste hulp. De kans is op die manier een stuk groter dat de patiënt levend het ziekenhuis bereikt.

Zorg dat je AED altijd paraat is

Wanneer je een AED op je bedrijf hebt of thuis is het belangrijk dat het apparaat op ieder moment inzetbaar is. Je moet er niet aan denken dat de AED dienst weigert vanwege een lege accu op het moment dat hij nodig is. Daarom is het belangrijk om de AED regelmatig te laten controleren door een servicemedewerker. Je kunt hiervoor een abonnement afsluiten zodat hiervoor automatisch een afspraak wordt gemaakt. Mocht je zelf een storing constateren dan kan de AED worden omgeruild of gerepareerd. Op die manier kun je altijd op het apparaat vertrouwen en krijg je niet te maken met een situatie dat hulpverlening dringend nodig is en deze niet kan worden geboden.

Een AED leasen

Wil je bij je bedrijf de beschikking hebben over een AED dan kun je kiezen voor koop, maar ook voor lease. Dat werkt hetzelfde als bij een auto: je betaalt een maandelijkse vergoeding en in ruil daarvoor wordt de AED beschikbaar gesteld en wordt deze ook regelmatig gecontroleerd zodat de kans op een storing minimaal is. Je kunt hierover meer informatie krijgen bij bedrijven die deze apparaten verkopen en voor lease aanbieden.