Tips om de kinderkamer speels én praktisch in te richten

Het inrichten van een kinderkamer is niet altijd een makkelijke taak, of het nou gaat om kleine of grote kinderen. Hieronder volgen een aantal praktische tips die je kunt gebruiken om de kinderkamer zowel speels als praktisch in te richten.

Tip 1: De ruimte optimaal gebruiken

Een speelkamer kan je op verschillende manieren inrichten. Het maakt in principe niet uit of het gaat om een kleine of een grote speelkamer, het is belangrijk om de ruimte optimaal te benutten. Denk aan het plaatsen van een hoogslaper gecombineerd met een bureau of het verven van een deel van de muur met krijtverf. Wil je de kinderkamer écht compleet maken, dan kan je LEGO treinrails kopen, een Barbie huis of een keukentje als je hier de ruimte voor hebt.

Tip 2: Bepaal of je voor een kleurtje gaat

Ga na in hoeverre je de kinderkamer een kleurtje wilt geven. Hierbij kan je uit de standaard blauwe kleur voor jongens en roze voor meisjes kiezen, maar er zijn voldoende ‘genderneutrale’ kleuren die je kunt uitkiezen zoals wit, groen of oranje. Voor een moderne kinderkamer kan je een lichte basiskleur gebruiken en kleur toevoegen. De voordelen van een neutrale kleur is dat de kamer hergebruikt kan worden voor een broertje of zusje, het kind zal zich rustig in een neutraal gekleurde kamer voelen en je kunt de kamer zo kleurrijk als je wilt maken.

Tip 3: Zorg voor een optimale nachtrust

Een optimale nachtrust is cruciaal voor elk kind. Het is daarom ook belangrijk om te zorgen voor een rustige slaapkamer. Denk aan goede opruimkasten voor speelgoed, verduisterende gordijnen en het vermijden van een televisie in de kinderkamer. Ook het gebruik van telefoons en tablets zijn niet aangeraden voor het slapen gaan.

Tip 4: Benut de muren efficiënt

Je kunt de muren in de kinderkamer efficiënt gebruiken door het plaatsen van wandlampen, wandplanken, muurstickers, muurbelettering en posters. Er zijn verschillende manieren om de muren op te vrolijken. Om de kinderkamer compleet te maken kan je mag speelgoed natuurlijk niet ontbreken. Ga jij voor LEGO of Duplo bouwstenen van Uniblocks, een ballenbak of een vrolijk gekleurde tent plaatsen.