Hoe sluit je een verbouwingshypotheek af?

Bij het kopen van een woning, of het nu bestaande bouw betreft of nieuwbouw, komt vaak een verbouwing kijken. Je wilt de woning immers écht naar jouw wens maken. Dit betekent dat je bijvoorbeeld een dakkapel wilt laten plaatsen, de vloer wilt uitbreken en deze betegelen, of bijvoorbeeld de keuken wilt laten renoveren. Dergelijke verbouwingen kunnen een forse aanslag betekenen op je budget en wellicht heb je geen eigen geld over voor een dergelijke verbouwing. Wat doe je in dat geval?

Mogelijkheden om je verbouwing te financieren

Om aan geld te komen voor een verbouwing bestaan er meerdere mogelijkheden. Zo kun je natuurlijk, mocht je hierover beschikken, eigen financiële middelen inzetten. Dit geniet in principe de voorkeur aangezien er dan geen rente betaald hoeft te worden over een lening.

Lening. Waar kies ik voor?

Je hebt al een hypotheek?

Personen met een bestaande hypotheek kunnen deze hypotheek uitbreiden met tweede hypotheek. Hieraan zijn wel diverse kosten gekoppeld. Zo kan het zijn dat de hypotheekverstrekker vanwege het risico de bestaande rente op de hypotheek verhoogd. Daarnaast zal er een taxatie van de woning en advieskosten in rekening worden gebracht. Ook kunnen er (afhankelijk van de hoogte van de hypotheek) notaris kosten bij komen kijken. Al met al kan de tweede hypotheek de nodige kosten met zich meebrengen.

Informeer bij de financiële instelling of een persoonlijke lening voor de verbouwing wellicht uiteindelijk voordeliger uitpakt (mits je hiervoor in aanmerking komt uiteraard). Daarbij zijn aan een persoonlijke lening, in de vorm van rente, ook kosten gemoeid en toch kunnen deze in sommige gevallen lager uitvallen.

Verbouwingshypotheek afsluiten

Wie een eerste hypotheek afsluit en daarbij direct de verbouwing wil meefinancieren kan kiezen voor een verbouwingshypotheek. Dit is een hypotheek met een bouwdepot. Een specifiek deel van de hypotheek wordt dan gereserveerd voor de verbouwingskosten. Meestal dient de verbouwing binnen 12 maanden te zijn afgerond – hoewel het aanvragen van een verlenging soms ook tot de mogelijkheden behoort – bijvoorbeeld wanneer de verbouwing stagneert.

Hoe werkt het bouwdepot?

Om gebruik te maken van het bouwdepot zul je facturen moeten indienen bij je hypotheekverstrekker. Er is bijvoorbeeld een bouwdepot van 20.000 euro. Je koopt een nieuwe keuken en deze wil je financieren vanuit het bouwdepot. In dat geval bestel je de keuken en ontvang je van de keukenleverancier een factuur hiervoor. Deze factuur stuur je op (of scan je en mail je) naar jouw hypotheekverstrekker. Deze maakt het bedrag of naar jou over (indien je zelf het bedrag vooruit hebt betaald), of deze maakt het over naar de keukenleverancier.

Op deze wijze financier je jouw verbouwing vanuit de hypotheek. Doorgaans is het voordeliger om direct een bouwdepot af te sluiten dan een separate persoonlijke lening af te sluiten voor de verbouwing; dat wil zeggen als je een nieuwe hypotheek afsluit, want bij een bestaande hypotheek kan de persoonlijke lening soms voordeliger zijn.

Tot slot

Informeer goed bij jouw hypotheekverstrekker naar de mogelijkheden om de verbouwing te financieren en de kosten hiervan. Want natuurlijk kost geld lenen geld d.m.v. rente / en overige kosten bij het uitbreiden van een bestaande hypotheek. Bijzonder aandachtspunt: lees goed de voorwaarden, zodat je weet waarmee je akkoord gaat. Kun je bijvoorbeeld extra aflossen? Kun je boetevrij de hypotheek beëindigen of omzetten naar een andere bank? Laat je dus goed informeren.