Hoe maak je de perfecte paprikasoep?

Paprikasoep kan een ware delicatesse zijn! Alleen hoe maak je ‘m, dé perfecte paprikasoep? Iedereen kent zijn eigen variant, en waar de een kiest voor een heldere soep, gaat de ander voor een gebonden variant. Ons recept voor de perfecte paprikasoep zit er tussen in. Na talloze malen deze soep te hebben gemaakt, delen wij graag het recept met je.

Benodigdheden voor paprikasoep

We gaan in ons recept uit van 4 personen. Wat heb je allemaal nodig om een heerlijke, smakvolle paprikasoep zelf te maken?

 • 2 gele en 2 rode paprika’s
 • 1 flinke ui
 • 50 gr roomboter
 • 3 el zonnebloemolie
 • 2 runderbouillonblokjes
 • 250 ml creme fraiche
 • 3 volle takjes vers gesneden peterselie
 • 1 struikje / plantje gesneden bieslook
 • Pepermolen voor vers gemalen peper
 • 4 tot 5 el roux blanc
 • Cayennepeper
 • Gerookte paprika poeder, 2 theelepels
 • Zout

Paprikasoep recept voor 4 personen

Hoe ga je te werk?

Snijd de paprika in kleine reepjes en verhit een koekenpan met 3 el zonnebloemolie. Niet iedere olijfolie is nl. even smakelijk om te verhitten, zonnebloemolie daarentegen is altijd goed. Laat de olie zeer heet worden, voeg dan pas de paprika toe in de pan. Ondertussen zet je een soeppan op een hittebron en kook je 0,8 liter water in de waterkoker. Voeg het gekookte water in de pan en voeg 2 bouillonblokjes toe, voeg hier ook de klont roomboter aan toe.

Blijf roeren in de koekenpan met de paprika. Paprika moet allereerst gebakken worden voordat het in de soeppan gaat. Zo komt het geweldige aroma los van de paprika en vermengt zich dit met de zonnebloemolie. Zodra de paprika steeds verder uitgebakken raakt, en er vliesjes langzamerhand beginnen over te blijven, voeg je 1 gesneden ui toe. Bak deze mee. Bak net zolang door totdat beiden al behoorlijk zacht en brijachtig zijn geworden (vooral paprika moet wat langer gebakken worden). Er moet als het ware een zachte, glanzende ‘brij’ ontstaan zijn.

Voeg de inhoud van de koekenpan aan de soeppan en roer goed door. Voeg ondertussen de creme fraiche toe aan de soeppan en ook cayennepeper, voor een extra krachtige, kruideachtige smaak. Voeg ook 2 theelepels gerookte paprikapoeder toe.

Soep op de juiste dikte brengen

Soep kan nog zo smakelijk zijn, maar als deze niet de juiste dikte kent dan is de smaakbeleving minder vol. Roux blanc, bestaande uit bloem en vetten, teruggebracht tot korrels, is een ideaal en smaakvol hulpmiddel uit de Franse keuken om soepen en sauzen perfect te binden.

Roux blanc heeft als voordeel dat dit direct in hete sauzen en soepen gestrooid kan worden, zonder dat het gaat klonteren. Het bindend effect treedt vrijwel direct op. Strooi 3 eetlepels roux blanc door de soep en roeren maar een minuut lang. Mag de soep nog iets dikker? Strooi dan nog 1 a 2 eetlepels roux blanc door de soep; net zo lang totdat jij de soep op perfecte dikte vindt.

Afronding

Maak garnering van vers gesneden bieslook en peterselie. Was de peterselie. Sla het vocht uit boven een wasbak en hak de peterselie fijn. Is het fijn gehakt, dan plaats je de peterselie in een schone theedoek (in het midden) en wring je de peterselie zo droog. Herhaal deze stappen met bieslook.

Serveer nu de soep met telkens 1 theelepel bieslook en peterselie als topping. Eet smakelijk!