Onderhoud en beheer van zonnepanelen

Zonnepanelen beheer en onderhoud. Foto: S. van der Ent
Zonnepanelen beheer en onderhoud. Foto: S. van der Ent

Zonnepaneelparken zijn steeds meer in opkomst. Niet alleen verschijnen zij langs snelwegen en in weilanden, maar ook gewoon op daken van woningen. Vooral binnen de privaat huursector kiezen verhuurders voor de plaatsing van zonnepanelen op daken van de woningen. Dit is een win-win situatie voor zowel de private verhuurders, als voor de huurders.

Zonnestroomsysteem

Doorgaans betaalt de woninghuurder een bijdrage van enkele euro’s per maand per zonnepaneel. De meeste daken zijn wel geschikt voor minimaal 10 zonnepanelen, wat al gauw een jaaropbrengst oplevert van zo’n 2500 kwh per jaar (dit kan fluctueren natuurlijk). Voor de huurders zeer aantrekkelijk, aangezien zij de eigen stroom kunnen gebruiken. En de verhuurder wordt eigenlijk energieleverancier. Vanzelfsprekend hebben deze zonnepaneelparken beheer en onderhoud nodig.

Onderhoud en beheer zonnepanelen

Diverse situaties kunnen zich voordoen waardoor zonnepanelen minder rendement opleveren dan verwacht mag worden. Het luistert zeer nauw om de zonnepanelen te monitoren. Zonnepanelen worden middels geavanceerde software gemonitord, door de zonnepaneel-beheerder, en ook de klant zelf kan (in mindere mate) exact uitlezen middels een app hoeveel kwh de zonnepanelen live op dat moment opleveren. In principe dienen alle panelen die in dezelfde rij geplaatst zijn hetzelfde rendement op te leveren. Is dit niet het geval, of wekken enkele zonnepanelen minder stroom op dan is het noodzakelijk om de oorzaak hiervan te achterhalen.

Everday onderhoud en beheer zonnepanelen

Zonnepaneel beheerders brengen alle omstandigheden nauwlettend in kaart. Zij onderhouden de zonnepanelen en controleren of er zich geen situatie voordoet die belemmering van de zon veroorzaakt, zoals de plaatsing van eigen boom, of boomgroei. Als woningverhuurder besteed u met een gerust hart de plaatsing, het onderhoud en beheer uit aan professionals, zoals het bekende Everday.