Kunnen kunststof kozijnen verkleuren?

Kunststof kozijnen en deuren bestaan niet altijd uit geheel dezelfde grondmaterialen, daarom bestaan er dus ook kwaliteitsverschillen in kunststof kozijnen en deuren. Of deze kunststoffen ook kunnen verkleuren is meestal niet het eerste waar je bij stil staat, totdat je het zelf meemaakt. De vraag of kunststof kozijnen kunnen verkleuren is hiermee dus beantwoord: ja, dat is mogelijk. In dit artikel nemen we de ins en outs met je door over dit onderwerp.

Verkleuren van kunststof kozijnen

Kunststof kozijnen kennen doorgaans een lange levensduur; je mag uitgaan bij een hoogwaardige kwaliteit dat de kozijnen ca. 50 tot wel 75 jaar meegaan. Daarbij zijn kunststof kozijnen ook nog eens onderhoudsarm. Maar hoe zit het dan met verkleuren van kunststof kozijnen?

Het hedendaagse kunststof kozijn verkleurt niet. Dit komt door de technologie die gebruikt wordt. Op het kozijn wordt een folie aangebracht (op onzichtbare wijze), wat zich compleet voegt naar het kozijn. Dat wil zeggen dat deze folie ook in de eventuele groeven is aangebracht en daardoor volstrekt natuurgetrouw oogt. Verkleuren kunststof kozijnen dan nooit?

Verkleuringen bij oudere kunststof kozijnen

De techniek bij oudere kunststof kozijnen (enkele decennia geleden) lag anders, daar werd de kleur verwerkt in het kozijn d.m.v. weekmakers. Deze weekmakers kunnen op den duur uitharden door zonlicht, waardoor de kleur aangetast raakt (en het materiaal zelf). Dit proces kan al binnen ca. 7 jaar optreden. Met de huidige generatie kunststof kozijnen behoort dit al jaren tot het verleden echter. Wie nieuwe kunststof kozijnen wil aanschaffen hoeft dus niet meer bang te zijn voor verkleuringen, mits het materiaal is voorzien van de nieuwste techniek met kleurfolie.

Voordelen van hedendaagse kunststof kozijnen en deuren

Naast de verbeterde technieken, waarbij er geen verkleuringen meer optreden, kent de huidige generatie kunststof kozijnen en deuren nog meer voordelen. Denk hierbij aan:

  • De lange levensduur: 50 tot 70 jaar is geen uitzondering
  • Kunststof is onderhoudsarm, schoonmaken is voldoende
  • Optioneel kunnen kunststof kozijnen houtnerven en de houtlook zeer natuurgetrouw nabootsen
  • Kunststof kozijnen en deuren zijn vochtwerend en raken niet aangetast door weersomstandigheden
  • Het materiaal is recyclebaar
  • Het materiaal heeft een isolerende werking
  • Het materiaal is ook nog eens geluiddempend
  • Ook kunststof kozijnen en deuren zijn op maat te maken
  • Het materiaal is veilig en is niet zomaar open te breken

Informeer bij aanschaf van kunststof kozijnen of het materiaal het KOMO keurmerk bezit. Dit biedt een extra stukje zekerheid waarbij de klant mag uitgaan van een hoogwaardig product.

Kleurkeuze

Kunststof kozijnen en deuren zijn in diverse kleuren verkrijgbaar. Zo is er o.a. de keuze uit wit en diverse kleurschakeringen op wit, maar ook groen, antraciet, grijs en zwart zijn veel gekozen kleuren.

Ook kun je bijvoorbeeld kleuren met elkaar combineren. Zo kan de buitenomlijsting van de kozijnen wit zijn en de binnenomlijsting zwart, dit biedt een heel authentiek en oud-Hollandse sfeer. Spelen met kleuren behoort dus ook tot de mogelijkheden!