Vergelijking tussen moderne en ouderwetse haarden

Moderne sfeerhaard. Foto: Pexels
Moderne sfeerhaard. Foto: Pexels

Overweeg je een nieuwe open haard te kopen of de bestaande haard een upgrade te geven? Bij de keuze voor een open haard spelen er een paar belangrijke overwegingen mee, zoals de soort brandstof wat het zal gebruiken en de plaats waar de haard geïnstalleerd zal worden.

Of je voor jouw haard een conventioneel of een modern uiterlijk wilt, is een van de meest cruciale overwegingen die je moet maken. Welke sfeerhaarden spreken jou het meeste aan? Om een weloverwogen keuze te maken, vind je hieronder enkele factoren waarmee je rekening kunt houden.

Ontwerp van de openhaard passend bij leeftijd woning

Een moderne open haard zou wat misstaan in een ouder huis. Zeker wanneer het huis dat je bezit 100 jaar oud is. Aan de andere kant, wanneer je een zeer eigentijds huis bezit dat nog geen 15 jaar geleden gebouwd is, zul je het ontwerp van jouw huis willen handhaven en een moderne wandhaard willen hebben.

De uitstraling en het gevoel van jouw huis

Je huis weerspiegelt jouw unieke persoonlijkheid via de inrichting en versieringen die je hebt gekozen. Zelfs gloednieuwe huizen kunnen in een klassieke of retro stijl ontworpen worden wanneer men daartoe besluit. Stel dat je veel moeite gedaan hebt om jouw huis een bepaalde look en feel te geven. In dat geval kun je ervoor zorgen dat de open haard zo perfect mogelijk in het totale ontwerp wordt geïntegreerd.

Soms zal het ontwerp van de open haard afhangen van hetgeen haalbaar is in jouw huis

Dit kan zowel een goede als een slechte zaak zijn. In klassieke haarden zal waarschijnlijk hout of aardgas gebruikt worden, moderne haarden werken op aardgas of elektriciteit. Het is mogelijk dat je geen andere keus hebt dan te kiezen voor een traditionele haard. Dit geldt zeker wanneer de plaats waar je jouw haard wilt neerzetten moeilijk toegang biedt tot nieuwe leidingen voor aardgas of elektrisch of wanneer het aanleggen van nieuwe leidingen lastig te realiseren is.

Voordelen van een traditionele open haard

Over het algemeen is de ouderwetse haard goedkoper dan de moderne open haard. Esthetisch gezien is een ouderwetse open haard mooi, omdat de haard een natuurlijk uiterlijk heeft.

Toch kennen ouderwetse open haarden wel een paar nadelen. Bij de verbranding komen gevaarlijke hoeveelheden koolmonoxide en kooldioxide in het milieu terecht. Door hout als brandstof te gebruiken voor het produceren van vlammen, zijn ouderwetse open haarden vaak groter. Dit komt omdat er extra opslagruimte nodig is voor het hout.

Voordelen van de moderne open haard

Een moderne open haard is gebruiksvriendelijk, omdat deze haard eenvoudig te beheren is en de warmte goed te richten is. Daarnaast hoef je amper om te kijken naar de open haard, je hoeft niet de hele tijd fysiek aanwezig te zijn om toch gebruik te maken van dit product. Omdat je geen voorraad hout hoeft te bewaren in de buurt van jouw open haard, neemt de open haard minder ruimte in.

Helaas kennen moderne open haarden ook nadelen. Vaak betaal je meer voor deze eigentijdse open haard in vergelijking met een standaard open haard. Omdat de moderne open haard werkt op elektriciteit, zal het energieverbruik toenemen. Dit resulteert in een hogere maandelijkse rekening van hogere elektriciteitskosten.