Zelf tegelen: welke tegellijm heb je nodig?

Welke tegellijm is nodig voor welk situatie? Zelf een vloer of wand betegelen is in principe goed te doen, er zijn tal van instructiefilmpjes te vinden online over hoe je deze klus klaart. Het maakt natuurlijk wel verschil uit welke tegels je gaat plaatsen. Komen de tegels in een vochtige ruimte, zoals de badkamer of worden de tegels intensief belast, zoals vloertegels? Wat je ook precies gaat betegelen: de keuze voor de geschikte tegellijm is erg belangrijk. In dit artikel lees je welke tegellijmen je het beste kunt gebruiken voor welke tegels.

Keuze voor type tegellijm is belangrijk

De keuze voor de juiste tegellijm is ontzettend belangrijk. Tegellijm kan namelijk te lijden hebben onder specifieke omstandigheden, zoals langdurige warmte bij vloerverwarming (tegels kunnen uiteindelijk loslaten door verdamping en inkrimping van de lijm), maar ook vocht en kou kan invloed hebben op de functionaliteit van tegellijmen. Kortom, welke tegellijmen zijn geschikt voor welke klus?

Tegellijm voor vloerverwarming

Het type lijm C2TE-lijm wordt over het algemeen altijd gebruikt bij vloerverwarming. Deze lijmsoort is bestand tegen de temperatuurschommelingen die vloerverwarming met zich meebrengt (van hoog naar normaal, of lage temperatuur); de verwarming staat immers niet doorlopend aan. Houd er wel rekening mee dat de lijm minimaal 3 weken zal moeten uitdrogen na plaatsing – dan pas kan de vloerverwarming weer aan.

Tegellijm voor de badkamer

Belangrijk is om in dit geval te kiezen voor een waterdichte poederlijm. De lijm kan dus niet oplossen door eventueel contact met water. Ook is het belangrijk om de ondervloer goed te reinigen en voor te behandelen met stucmortel die cementgebonden is.

Wie tegels op tegels plaats op de badkamervloer zal moeten kiezen voor een flexibele tegellijm. Dit type lijm vangt de schokken op wanneer er over de vloer gelopen wordt en zorgt ervoor dat de tegels niet barsten (zowel de ondertegels als de nieuwe tegelvloer die er op geplaatst is).

Wandtegellijm droge ruimte

Voor wandtegels, in de keuken bijvoorbeeld, word er vaak voor pastalijm gekozen. Deze lijmsoort is kant-en-klaar te gebruiken en kenmerkt zich dat de belastbaarheid niet groot mag zijn; iets wat bij wandtegels natuurlijk niet het geval is. Pastalijm is flexibel in gebruik en gemakkelijk toe te passen.

Wandtegellijm vochtige ruimte

Voor het aanbrengen van tegellijm in vochtige ruimtes kan het verstandig zijn om voor het alternatief van pastalijm te kiezen, namelijk poederlijm die zelf aangemaakt moet worden. Poederlijm verhard intensiever dan pastalijm, hierdoor is het geschikt voor vochtige ruimtes.

Betegelen van gipswand

Wordt er een gipswand in een droge ruimte betegeld dan is pastalijm de meest gekozen lijmsoort voor de klus.

Dikte van de lijmlaag

De meest gekozen dikte van de lijmlaag bedraagt ca 2 mm, voor tegels van een afmeting van 30x30cm. Bij grotere tegels mag een dikte van ca 3 mm gehanteerd worden.