Je werkplek thuis inrichten: 4 tips

Je hebt van je leidinggevende de mogelijkheid gekregen om meer thuis te gaan werken. Sinds de Coronaperiode is het duidelijk bewezen dat het werk thuis goed uitgevoerd kan worden en soms zelfs wel efficiënter dan op kantoor, waar je regelmatig een praatje hebt met collega’s of uit je concentratie wordt gehaald. Als je vaker thuiswerkt is het echter wel fijn als je een goede werkplek thuis hebt waar je je volledig kan storten op je werk. Hieronder 4 tips voor het thuis inrichten van je werkplek.

Licht

Zorg voor voldoende licht op je werkplek thuis. Zo zorg je ervoor dat je de dag energiek kunt starten. Heb je een groot raam, maar is het snel donker in de winter? Zorg er dan voor dat je een lamp op je bureau hebt staan of in de ruimte zelf, zodat je alsnog fit de dag kunt starten. Neem LED verlichting om stroom te besparen.

Opbergruimte

Je wordt van niets zo ongemotiveerd als het starten van de dag op een chaotische werkplek. Zorg er daarom voor dat je aan het einde van de dag altijd netjes je werkplek thuis opruimt, waaronder je bureau zodat je de volgende dag weer fris en fruitig van start kan gaan. Heb je veel papier en andere zaken nodig om je werk te kunnen doen? Zorg dan voor voldoende opbergruimte in de vorm van een ladekastje, plank of lockerkast, waar je na afloop van je werkdag alle troep in kunt stoppen.

Goede stoel en bureau

Als je meer thuis gaat werken, is het van belang dat je beschikt over een goede stoel en bureau. Het liefst is de stoel ergonomisch gevormd en kun je zowel de rugleuning, als de stoel en armleuning verstellen, zodat je in een goede houding je werk kunt uitvoeren. Kijk bij een bureau eens naar de optie om een verstelbaar bureau te kiezen, die je eventueel ook kunt veranderen in een zit-sta bureau, waarbij je dus ook staand je werk een tijdje zou kunnen doen.

Als je dit af kunt wisselen, zorg je ervoor dat je geen rug- of nekklachten kunt ontwikkelen door het te lang zitten in dezelfde houding. Tevens is het handig om te zorgen voor voldoende ruimte op je bureau als je er bijvoorbeeld een printer of kastje op wilt plaatsen die je nodig hebt. Vaak is een werkgever zeker bereid om budget vrij te maken voor een goede stoel en/of bureau of om je gedeeltelijk tegemoet te komen in de kosten. Vraag dit dus zeker na voordat je bovenstaande spullen aan gaat schaffen.

Inspirerende omgeving

Zorg tot slot voor een inspirerende omgeving. Plaats een mooie lamp op je bureau, zet een paar mooie en zuurstofrijke planten neer, leg een fluffy kleed op de grond of hang een vrolijk schilderij aan de muur. Zo zorg je ervoor dat je met plezier achter je bureau plaatsneemt en zin hebt om de dag met een lekker bakje koffie te starten en er een productieve werkdag van te maken.