De verschillende soorten zagen, waar let je op?

Wanneer je regelmatig binnenshuis aan het klussen bent heb je vast diverse zagen in gebruik genomen. Er zijn veel verschillende zagen die allemaal hun eigen functie hebben. Zo kun je kiezen voor een kettingzaag, een cirkelzaag, een decoupeerzaag, een of een handzaag. Voor iedere klus is er een geschikt zaag te vinden. Wil je zelf graag je meubels maken of je woning verbouwen? Dan kun je diverse materialen op maat zagen met de bijpassende zagen. Voor secuur werk kun je kiezen voor een figuurzaag en voor het grove werk kies je een cirkelzaag. Per materiaal en per klus kun je kijken welke zaag de beste keuze is.

Waar op letten bij een zaag kopen?

Wanneer je een nieuwe zaag gaat kopen is het van belang dat je erop let waar je de zaag voor gaat gebruiken. Zo is een mini cirkelzaag bijvoorbeeld ideaal om hout, aluminium, kunststof of tegels mee te zagen. Door het formaat van de kleine cirkelzaag kun je heel precies en secuur werken.

Bij de aanschaf van een zaag kun je erop letten of je een zaag wilt kopen met een accu of dat je hem in het stopcontact gebruikt. Wil je graag vrij kunnen bewegen en op iedere plek aan de slag met het zagen van materialen? Dan kun je het beste kiezen voor een zaag met een accu. Houd er wel rekening mee dat je deze regelmatig moet opladen. Dit kan vervelend zijn wanneer je aan de slag wilt gaan met je klus maar de batterij leeg is. Dan kun je kiezen voor een zaag op stroom.

Welke zaag voor welk project?

Ieder project vraagt om ander gereedschap. Het zagen van grote robuuste stukken hout doe je eenvoudig met behulp van een kettingzaag. Zo kun je met gemak bomen omzagen of boomstammen klein zagen.

Een decoupeerzaag is dan weer een goed hulpmiddel wanneer je mooie figuren in hout of plexiglas wilt zagen. Dit is handig wanneer je zelf je eigen meubels maakt, bijvoorbeeld voor in de badkamer. Met een decoupeerzaag kun je heel precies werken. De zaag is ook vrij dun waardoor je niet door hele dikke materialen heen kunt zagen.

De handzaag is een handig hulpmiddel voor het zagen van houten balken, planken en plinten. Vaak gaat het hier om dunnere materialen zodat je deze handmatig kunt zagen. Hier ben je vaak wat langer bezig dan met een zaagmachine.

Hoe kies je de beste zaag uit?

Omdat niet iedereen een fanatieke klusser is kun je kijken waar je de zaag voor gaat gebruiken en hoe vaak je een zaag in gebruik neemt. Ga je eens in de 4 jaar iets zagen? Dan hoef je niet de allerduurste en allernieuwste zaag aan te schaffen.

Wanneer je regelmatig aan het klussen en verbouwen bent en divers gereedschap gebruikt, kun je al een hele andere zaag aanschaffen. Kijk dus met welke materialen je gaat werken om zo de juiste zaag te kiezen. Ook kun je online diverse zagen met elkaar vergelijken om zo te zien welke het beste is.