Klussen in en rond het huis, wat doen we met het afval?

Zijn er verbouwingsplannen, of wordt de tuin onderhanden genomen? Zelf de handen uit de mouwen steken scheelt een hoop geld, maar zorgt er ook voor dat je tegen bepaalde zaken aanloopt, zoals afvalverwerking. Hoe kun je dit het beste organiseren?

Klussen betekent afval

Wanneer je voornemens bent om te klussen is het verstandig om alvast even goed na te denken over wat je met de stroom puinafval gaat doen. Veel gemeenten halen namelijk niet vrijblijvend puinafval op. Dit geldt ook voor bepaald tuinafval; groenafval kun je niet zomaar op straat leggen en het grofvuil laten komen, zij zullen dit niet meenemen. Wel mag je het zelf naar de vuilstort brengen, maar dan zul je een aanhangwagen moeten huren.

Wie zijn tuin leeg haalt met tuintegels raakt deze helaas ook niet zomaar kwijt. Grofvuil neemt ze niet aan en ook kun je ze ook niet zelf afvoeren naar het grofvuil. Dit is dan ook een reden waarom mensen vaak hun tuintegels op de website GratisAfhalen plaatsen. Hoe zorg je er nu voor dat puin en afval geen belemmering vormen?

Vuilafvoer regelen

Om controle te blijven houden over de ophoping van bouwpuin en tuinafval is het aan te raden om ruim van te voren een container te huren. Wil je een container huren, dan neem je contact op met een containerverhuurbedrijf. Hier kun je duizend-en-een soorten containers huren. Van kleine containers tot echte bouwcontainers.

Welke container huren?

Containers kunnen specifiek geschikt zijn voor een bepaald type afval, zoals:

  • Tuinafval
  • Bouwpuin
  • Houtpuin
  • Grofvuil
  • Zand en grond
  • Huisafval
  • Dakpuin

Sommige containers zijn geschikt voor een mengsel van diverse puinsoorten. Bepaal dus eerst welke maat container geschikt is voor jouw activiteiten. Soms volstaat een ruime rolcontainer. Heb je op een rij hoeveel liter inhoud container je ongeveer nodig zult hebben, kijk dan naar het aantal dagen dat je de container nodig hebt. Containers zijn namelijk altijd voor een bepaalde periode te huur. Dit kan 1 dag zijn, maar ook 1 week of nog langer.

Heb je een einddatum afgesproken, dan komt het containerverhuurbedrijf op die bewuste dag de container ophalen en zal het puin afvoeren. Door een geschikte container te huren heb je dus geen omkijken meer naar de afvalstroom en wordt deze geheel uit handen genomen. Het is dus nergens voor nodig om zelf een aanhanger te huren om zelf het puin af te voeren naar een milieu-straat. Daarbij komt dat een container huren, inclusief afvoer van puin, voordeliger is dan je denkt!