Zo breng je een Scandinavische touch in huis

Droom van je van een stijlvolle woning waar je na een chaotische werkdag in stijl kan ontspannen? Dan is een Scandinavisch interieur wellicht compleet je ding. Natuurlijke lichte materialen en kleuren worden vormgegeven in een strak design. Kortom: de ideale samenstelling van rust en sfeer. Benieuwd hoe je dit voor elkaar krijgt? De volgende tips geven je alvast wat inspiratie.

Wat kenmerkt het Scandinavische interieur?

In Scandinavië gaat ’s winters de zon snel onder, en dat heeft veel gebruik van verlichting als gevolg. Maak daarom royaal gebruik van staande lampen, tafellampen of kaarsen. Wanneer de gordijnen gesloten zijn, zullen deze bijdragen aan een sfeervol interieur.
Zo lang de zon niet onder is, kan je zoveel mogelijk gebruik maken van natuurlijk daglicht. Kies daarom voor grote ramen in de woonkamer.

Combineer hout en staal

Vraag je je af welke materialen de Scandinaviërs verwerken in hun interieur? Dan is het antwoord: zoveel mogelijk hout en staal. Aangezien er veel natuur terug te vinden is in het land, haal je deze bijvoorbeeld met een houten vloer makkelijk in huis. Staal is dan weer ideaal voor de afwerking van bepaalde elementen, zoals het onderstel van een tafel, maar ook een moderne keukenkraan, of handgrepen in de keuken en dergelijke.

Neutrale kleuren

Hoe levendig felle kleuren ook kunnen zijn in een interieur, je vermijdt ze best als je een Scandinavische stijl voor ogen hebt. Kies in de plaats hiervan voor neutrale opties zoals wit, lichtroze, beige of bruin. Zeker in je sanitair kunnen ze ten volste tot hun recht komen omdat ze daar een ontspannende sfeer kunnen creëren.

Functionaliteit

Denk bij het inrichten van je woning zoveel mogelijk in functionalistische termen. Elk element moet een bijdrage hebben, anders laat je het best achterwege. Vanaf nu dus geen impulsieve aankopen meer, maar weloverwogen keuzes. Laat sommige stuks gerust extra opvallen door te kiezen voor designmeubelen.

Hygge

Pas voor een Scandinavische uitstraling de kunst van het hygge toe, maar wat is dat? Er bestaat geen duidelijke vertaling voor het Deense woord, en dit komt omdat het een bepaalt gevoel weerspiegelt. Het wordt namelijk geassocieerd met warmte, sfeer en de goede dingen in het leven. Denk hierbij dus ook aan vrienden en familie.

Strakke lijnen

Scandinavisch staat gelijk aan gezelligheid, maar wel op een moderne manier. Maak daarom gebruik van strakke lijnen en hoeken Dit kan overal in verwerkt zitten: de kunst aan de muur, de meubels of andere decoratie elementen. Belangrijk is dat je afgebogen of ronde voorwerpen vermijdt.