Douglas hout: dé populairste keuze voor in de tuin

Douglas hout is een heel populair om als tuinhout om te gebruiken. Het is namelijk duurzaam, heeft een mooi robuust uiterlijk en een optimale prijs kwaliteit verhouding. Douglas hout wordt in Nederland en België veel gebruikt als onbehandeld hout en je ziet het steeds meer terug in tuinen. Het is op dit moment het meest gebruikte hout om in de tuin te verwerken. Douglas hout is sterk, heeft een hele mooie vlamstructuur, is duurzaam en heeft geweldige roodachtige roze kleurtinten. Je kunt Douglas hout heel goed als alternatief gebruik voor eikenhout. Eikenhout wordt ook vaak onbehandeld in de tuin verwerkt, maar het verschil is dat het een stuk duurder is. Douglas hout wordt veel gebruikt bij terrassen, pergola’s, schuttingen, overkappingen, tuinhuisjes en schuren. Alles wat dus met houtconstructies in tuinen te maken heeft.

Waar precies rekening mee houden met Douglas hout?

Onbehandeld Douglas hout is zoals gezegd dus erg populair in Nederland en in België. Duurzaamheid van het hout is een belangrijk aspect en veel mensen willen hierover meer weten. Eerst wat technische aspecten op een rijtje. Douglas hout is een Europese naaldhout en afkomstig van de Douglasspar. Onbehandelde Douglas hout is heel populair als een constructiehout en wordt zowel binnen als buiten gebruikt. De duurzaamheidsklasse van Douglas hout is drie. Deze duurzaamheidsklasse betekent dat dit hout een levensduur heeft van 10 tot 15 jaar. Direct grondcontact moet worden vermeden als onbehandeld Douglas hout buiten geplaatst wordt. Het hout zal na verloop van tijd natuurlijk gaan vergrijzen.

Verschillende soorten

Bij het gebruik van Douglas tuinhout heb je de keuze uit geschaafd hout en fijnbezaagd ruw hout. Daarnaast heb je de keuze uit diverse vochtpercentages. Er wordt aan gedroogd Douglas hout aangeboden met een vochtpercentage van ongeveer 20 tot 25 procent en gedroogd Douglas hout wat diverse vochtpercentages heeft. De kunstmatig gedroogde variant van 20 procent wordt veel gebruikt bij buitenplaatsing. Bij allebei de vochtpercentages is het van belang dat er goed moet worden gekeken naar de werking. Wat je beter kunt gebruiken, geschaafd of fijnbezaagd, is afhankelijk wat de gewenste toepassing van het hout is. Meubelhout voor binnen heeft vaak een vochtpercentage van 8 tot 12 procent en is wat dat betreft iets heel anders.