Hoe wordt het energielabel van je woning bepaald?

Met een energielabel wordt aangegeven hoe zuinig je woning is qua energie. Wanneer zo’n label wordt bepaald kijkt men naar diverse factoren van een woning. Er worden altijd eerst gegevens opgevraagd bij het Kadaster. Bij dit soort gegevens kun je denken aan de grootte van je woning, het type woning en het bouwjaar. Na deze gegevens te hebben bekeken kijkt men naar de isolatie van de woning en hoe energiezuinig alle installaties zijn. Een energielabel woning via Bedrijfsenergielabels.nl is heel makkelijk en eenvoudig aan te vragen.

Het isoleren van je woning

Hoeveel energie er precies wordt verbruikt is afhankelijk van diverse factoren. Eén van de factoren is de isolatie. Heb je een betere isolatie in je woning, dan wordt de warmte in je woning een stuk makkelijker vastgehouden. Door een betere isolatie ben je veel minder warmte kwijt. Zo hoef je dus minder te stoken, wordt er minder energie verbruikt en zijn de kosten lager. Je kunt je woning met verschillende mogelijkheden isoleren. Dan kun je denken aan bijvoorbeeld aan dak-, vloer- of muurisolatie. Er is op dit moment bij de meeste woningen in Nederland veel voordeel te behalen als het aankomt op isolatie.

Hoe zit het met de invloed van de ramen?

Ook kan er voordeel behaald worden wanneer je in de hele woning dubbelzijdig glas plaatst. In veel huizen is dat bij ramen in de slaapkamer nog niet het geval en daardoor kan er veel warmte verloren gaan. Daarom is het ook zeker verstandig om te kijken naar dubbelzijdig glas in je huis.

Installaties en energiezuinigheid

De energiezuinigheid bij installaties speelt ook een rol bij het verbruik van energie. Werkt een oude cv-ketel niet naar behoren, dan kan er veel energie worden verspild. En dat betekent dat het verbruik van energie hoger komt te liggen. Installatie van energiezuinige apparaten kan een groot verschil maken in het verminderen van het verbruik van fossiele energie per jaar. Bij energiezuinige apparaten en installaties kun je denken aan zonnepanelen, biomassa ketel, zonneboiler en warmtepomp. Het fossiele energieverbruik per jaar is het meest afhankelijk van de isolatie in je woning en wat voor energiezuinige installaties je in je woning hebt. Slim is om te kijken hoe je het verbruik van energie kunt verlagen en zodoende het energielabel verbeteren.