Hoe je jouw huis efficiënt kunt bekabelen met elektra

Heb je net een nieuw huis gekocht of ben je van plan om te renoveren? Dan is het belangrijk om na te denken over hoe je jouw huis efficiënt kunt bekabelen met elektra. Goede elektrische bedrading zorgt ervoor dat je veilig en comfortabel kunt leven en werken in je woning. In dit artikel ontdek je handige tips en trucs om ervoor te zorgen dat jouw huis veilig en efficiënt is bekabeld met elektra.

Plan je elektrische bedrading

Maak een planning van jouw wensen op gebied van apparatuur en lampen. Waar moeten stopcontacten, lichtschakelaars, verlichting en andere elektrische apparatuur komen? Dit vergt dus een strakke planning om je wensen echt te verwezenlijken, want elektra kopen doe je met beleid.

Kies de juiste kabels

Het is belangrijk om de juiste kabels te kiezen voor specifieke elektrische apparaten in huis. Met name in de keuken kun je tegen ander type kabels aanlopen dan elders in de woning het geval is. Ieder type kabel heeft een specifieke draagkracht en kan slechts een bepaalde hoeveelheid stroom aan. Keuken apparaten, zoals gasfornuizen hebben vaak te maken met een perilex schakelaar, die een eigen stopcontact nodig en groepenkast nodig heeft bijvoorbeeld. Het gebruik van de verkeerde kabels kan leiden tot oververhitting, kortsluiting en zelfs brand.

Zorg voor voldoende stopcontacten

Het is belangrijk om voldoende stopcontacten te hebben om al je elektrische apparatuur aan te sluiten. Zorg ervoor dat er stopcontacten zijn op strategische plekken, zoals in de keuken, slaapkamer, woonkamer en studeerkamer. Vergeet niet dat je ook stopcontacten nodig hebt voor de verlichting, tv en internet en voor vochtige ruimtes mogelijk. Wil je elektra kopen, doe dit dan altijd bij een betrouwbare leverancier en niet bij een discounter met voornamelijk goedkoop aanbod uit China, of online bij een Wish of Aliexpress, je snijdt jezelf in de vingers op gebied van kwaliteit en veiligheid!

Aanleg overlaten aan de vakman?

Ga je zelf aan de slag, of schakel je toch liever een vakman in? Om het zelf te doen moet je echt over ervaring en knowhow beschikken, want niet alleen is het aanleggen behoorlijk complex, het is ook nog eens gevaarlijk. Denk aan stroomschokken krijgen (of geëlektrocuteerd worden), het is niet zomaar een klusje, dat is duidelijk. Daarnaast kun je de bedrading onjuist aanleggen, waardoor kortsluiting en brandgevaar om de hoek komen kijken. In dergelijke gevallen ben je ook nog eens onverzekerd, want de elektra is onheus aangelegd door een amateur. Denk hier dus goed over na vooraf (!)

Het inschakelen van een elektricien is in 99% van de gevallen de investering dubbel en dwars waard.