Meer warmte en gezelligheid in huis: is een kachel iets voor jou?

Houtkachels raken steeds meer in trek sinds de forse stijging van de energieprijzen. Mensen zijn op zoek naar alternatieven en de houtkachel is daar wellicht één van. Maar wanneer werkt het voor je? Wat zijn de voor- en nadelen van een houtkachel en waar moet je rekening mee houden?

Is een houtkachel iets voor jou?

Houtkachels zijn sfeermakers bij uitstek. Je kunt houtkachels zowel vrijstaand als ingebouwd kopen. De eigentijdse houtkachel wordt op strakke wijze geïntegreerd binnen je interieur; hij kan bijvoorbeeld prachtig in een hoekmuur geplaatst worden, of bij de tv-wand. Maar ook de vrijstaande houtkachel is eigentijdser dan ooit in zijn strakke grijs, antraciet of zwarte vormgeving. Zo is er zelfs de hangende houtkachel!

Maar goed, is de houtkachel écht iets voor jou, buiten het feit dat hij je interieur een upgrade geeft? Want hout stoken moet bij je passen en er zijn enkele aandachtspunten om rekening mee te houden. Wat zijn dus de voor- en nadelen van een houtkachel?

Voordelen houtkachel

  • Houtkachels kunnen plaatselijk een intense warmte afgeven, afhankelijk natuurlijk van de hoeveelheid hout wat wordt gestookt. Zit je dus binnen een cirkel van enkele meters vanaf de houtkachel, dan straalt die warmte heerlijk op je af.
  • Bij gebruik van een houtkachel, is onze ervaring, hoef je op dat moment minder hard de CV te stoken. De houtkachel draagt echt zijn steentje bij aan de binnentemperatuur. Dit alles valt of staat bij hoe goed de woning is geïsoleerd en wat de buitentemperatuur is. Ligt de buitentemperatuur rond, of onder het vriespunt, dan zul je bij moeten stoken met de CV. Is het buiten rond de 10 graden, dan is stoken op de houtkachel meestal afdoende voor een behaaglijke woonkamertemperatuur! In dat geval is het natuurlijk wel zo dat je alleen op zo’n moment de woonkamer verwarmd en niet de rest van de woning.
  • Je kunt overwegen zelf hout te sprokkelen. Zorg er dan wel voor dat dit hout maandenlang binnenshuis gedroogd kan worden. Vochtig hout ontbrand niet goed en zorgt voor sissend en spattend haardhout. Je kunt alleen loofhout branden, geen naaldhout.
  • Stook je alleen via de houtkachel, dan heb je de kosten direct zelf in de hand. Je bepaalt zelf hoeveel er wordt uitgegeven aan haardhout. Haardhout kun je in kubieke meters bestellen bij de haardhoutleverancier. Let op: eikenhout brandt echt het langste! Haardhout van de leverancier is altijd ovengedroogd, en ontbrandt dus zeer goed.

 

Nadelen houtkachel

  • Je kunt niet stoken op windstille, mistige dagen. De rook, afkomstig van de houtkachel, wordt dan niet goed afgevoerd rond de woning en veroorzaakt overlast voor de (woon)omgeving.
  • Zet je de deur open van de houtkachel, dan kan rook (bij slecht stoken) zich verspreiden door de woning. Zorg dat je het haardvuur altijd langzaam opbouwt, zodat de schoorsteen goed heet wordt waardoor het de rook beter afzuigt.

Meer weten over hout stoken in een houtkachel of openhaard? Lees dan hier onze special.