De kosten en baten van spouwmuurisolatie

We horen er veel over: spouwmuurisolatie. De spouwmuur is de directe buitenmuur van je woning die uit een binnen- en buitenmuur bestaat. Het isoleren van deze muur kent enkele belangrijke voordelen, maar er hangt ook een prijskaartje aan natuurlijk. In dit artikel nemen we de voordelen met je door en de kosten van spouwmuurisolatie.

Wat is spouwmuurisolatie?

Voordat we de voordelen en kosten van een spouwmuur isoleren doornemen, is het goed om even stil te staan bij wat spouwmuurisolatie precies inhoud: wat is een “spouw”? De meeste huizen die na de jaren ’30 zijn gebouwd, hebben spouwmuren. Dit is een constructie van twee muren met een ruimte ertussen, de spouw genaamd. Deze ruimte werd vroeger vaak leeg gelaten en in sommige oudere woningen zijn deze nog steeds niet opgevuld met isolatie.

De voordelen

Wat zijn de belangrijkste voordelen van spouwmuurisolatie?

1. Optimaal energieverbruik: door de spouwmuren te isoleren wordt warmteverlies verminderd, hierdoor hoeft er natuurlijk minder gestookt te worden, waardoor je uiteraard op je energierekening bespaart. Iets wat in de huidige onstabiele tijden op gebied van gas en elektra nog eens extra belangrijk is.

2. Klimaatvriendelijk: door een verminderd energieverbruik treedt er natuurlijk minder CO2- uitstoot op, waardoor een huis milieuvriendelijker wordt. Dit kan eveneens leiden tot een beter energielabel van de woning, waardoor deze weer makkelijker te verkopen is.

3. Aangenaam binnenklimaat: goede isolatie zorgt ervoor dat een huis gelijkmatiger wordt verwarmd en dat er minder tocht is, iets wat voor een behaaglijk binnenklimaat zorgt.

4. Waardevermeerdering: spouwmuurisolatie kan de waarde van een woning verhogen, een beter geïsoleerde woning ligt uiteraard beter in de markt.

Waarop worden de kosten gebaseerd?

De kosten van spouwmuurisolatie zijn gebaseerd op een aantal factoren, waarvan de voornaamste zijn:

1. Soort isolatiemateriaal: er zijn verschillende type spouwmuurisolatie beschikbaar, zoals glaswol, minerale wol, EPS-parels (geëxpandeerd polystyreen) en PUR-schuim (polyurethaan). Elk type materiaal heeft zijn eigen prijskaartje en isolerende eigenschappen.

2. Grootte en type woning: hoe groter het te behandelen oppervlak, des te hoger de kosten zullen uitpakken. Een vrijstaande woning zal natuurlijk duurder zijn dan een kleine tussenwoning.

3. Toegankelijkheid spouw: als de spouw lastig te bereiken is, kan dit extra tijd en arbeid met zich meebrengen om de isolatie te plaatsen, wat ook van invloed kan zijn op de kosten.

4. Isolatiebedrijf: de spouwmuurisolatie kosten kunnen variëren tussen verschillende isolatiebedrijven, het is dus altijd raadzaam om meerdere offertes aan te vragen en te vergelijken.

Gemiddelde spouwmuurisolatie kosten

Zoals hierboven omschreven is de uiteindelijke kostprijs afhankelijk van verschillende factoren, maar gemiddeld gezien liggen de kosten tussen ca. 15 en 30 euro per vierkante meter.

Voor een gemiddelde eengezinswoning zal het eindtarief dan ook tussen ca. 800 tot 2000 euro liggen. Let wel; dit zijn gemiddelde kosten.

Terugverdientijd spouwmuurisolatie

Op de terugverdientijd is geen eenduidig antwoord te geven, deze is natuurlijk afhankelijk van het geïnvesteerde bedrag en de energiekosten die nu bespaard worden. Des te hoger de energiekosten en de besparing, des te sneller de terugverdientijd is. Doorgaans verdient een huishouden binnen zo’n 5 tot 8 jaar de investering terug.