4 Redenen om te kiezen voor Interieurbeplanting

Planten en bedrijven, onlosmakelijk met elkaar verbonden.
Planten en bedrijven, onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Interieurbeplanting groeit aan populariteit in zowel kantoren als huizen. Zowel particulier als in het bedrijfsleven zijn plantenwanden steeds meer in opkomst. Geen wonder; het oogt strak en deze wanden zijn geheel naar smaak in te richten en zeer gemakkelijk in onderhoud. Maar ook de waarde van groen wordt steeds meer onderkend; het is belangrijk om groen te ervaren, thuis en op het werk. In dit artikel nemen we de vier belangrijkste redenen met je door om te kiezen voor interieurbeplanting.

Verbeterde luchtkwaliteit

Bedrijven investeren graag in vergroening van de bedrijfsruimte. Van groene mosdaken tot gevelplanten, en plantenwanden. Planten zijn zowel decoratief, maar nog belangrijker: ook erg functioneel. Dit geldt ook voor thuis. Onze daken worden ook steeds groener. Planten krijgen een steeds prominentere plek in en rond ons huis. En niet alleen vanuit decoratief oogpunt, maar juist om de kracht van planten in te zetten. Een van de belangrijkste voordelen van interieurbeplanting is namelijk de verbetering van de luchtkwaliteit in een ruimte.

Planten hebben het vermogen om schadelijke stoffen uit de lucht te filteren en zuurstof te produceren. Daarbij helpen planten bij het verminderen van de concentraties van bepaalde giftige stoffen, zoals formaldehyde en benzeen, die vaak voorkomen in veel interieurmaterialen en elektronische apparaten.

Studies hebben aangetoond dat het plaatsen van planten in een ruimte de luchtkwaliteit kan verbeteren en de kans op gezondheidsproblemen, zoals hoofdpijn en irritatie van de luchtwegen, kan verminderen. Overigens kan het hebben van groen in de werkomgeving de productiviteit en het welzijn van werknemers positief beïnvloeden.

Stressvermindering

Een groene omgeving zorgt voor stressvermindering bij mensen. Dit geldt niet alleen voor groen buitenshuis, maar juist ook voor groen binnenshuis. Je ontspant meer door je regelmatig in een groene, plantrijke ruimte te begeven. Want natuurlijke elementen, zoals planten, bieden daadwerkelijk een kalmerend effect! Let er maar eens op; voelt het niet heerlijk als je een ruimte in komt waar je uitzicht hebt op een plantenwand? Precies! Onderzoek heeft aangetoond dat het kijken naar groene planten kan leiden tot een verlaging van de hartslag en bloeddruk, waardoor stressniveaus worden verminderd.

Binnen de werkomgeving kan interieurbeplanting helpen de stresslevel van werkenden te verlagen en hen te helpen zich meer ontspannen en tot slot beter geconcentreerd te raken. Plantenwanden kunnen zelfs leiden tot een positievere werksfeer en vermoeidheid verminderen.

Betere akoestiek

Naast het verbeteren van de luchtkwaliteit en het verminderen van stress, heeft interieurbeplanting ook invloed op de akoestiek van een ruimte. Planten kunnen geluidsgolven absorberen en weerkaatsen, waardoor omgevingsgeluiden, zoals geroezemoes en galmende geluiden gereduceerd worden. Dit betekent een groot voordeel voor ruimtes waar de akoestiek te galmend is; iets wat gekmakend en dodelijk vermoeiend kan zijn.

Dit is vooral belangrijk in kantooromgevingen waar veel mensen op elkaar zitten en er vaak sprake is van achtergrondgeluiden. Door het plaatsen van planten op strategische locaties in de ruimte, kan het geluidsniveau drastisch worden verminderd, waardoor men uiteindelijk beter functioneert.

Aanwinst voor het interieur

Een plantenwand vormt een ware eyecatcher. Hij valt direct positief op en doet wat met een ruimte. Alles lijkt levendiger, en overige woonaccessoires zijn nauwelijks nog nodig; de plantenwand bezorgt ieder interieur een moderne make-over.

Daarnaast werkt een groen interieur ontwapenend; het voelt uitnodigend en je komt er tot rust. En ook nog eens handig: planten kunnen zo gepositioneerd worden dat zij bekabeling of andere ongewenste items uit het zicht nemen! Het aanschaffen van de juiste planten is overigens niet moeilijk. Interieurbeplanting is op veel plekken verkrijgbaar, of bestel bij Ab donkers een compleet plantenpakket speciaal voor jouw ruimte.