Woonkamer renoveren? 5 tips!

 

Wat wordt de look & feel van jouw woonkamer?
Wat wordt de look & feel van jouw woonkamer?

De woonkamer vervult een hartstikke belangrijke plek in huis, je komt er samen met je gezin en vrienden. Het is dé plek waar je veruit de meeste tijd doorbrengt. Het is dan ook niet meer dan logisch dat we er alles aan doen om de woonkamer compleet naar ons zin te maken en de laatste stylen te willen terugzien in de woonkamer; zelfs al betekent dit verbouwen! Neem onze 5 tips mee om een succes van je renovatieplannen te maken.

Plan van aanpak maken

Het spreekt voor zich dat je er eerst goed voor gaat zitten om al je wensen in kaart te brengen. Bedenk wat je wilt veranderen aan je woonkamer en hoe je dit gaat aanpakken. Misschien wil je de vloer (laten) vervangen, de muren opnieuw schilderen, of (gedeeltelijk) nieuwe meubels aanschaffen. Maak een lijst van alle benodigde materialen en maak een haalbare, realistische planning. Dit helpt je om georganiseerd te blijven tijdens het renovatieproces. Maak eveneens een raming van de kosten. Kun je het zelf uitvoeren of is er een aannemer bij nodig?

Voer je de klus zelf uit, zie dan beschermende kleding en benodigdheden, zoals een stofmasker, handschoenen, veiligheidsschoenen zeker niet over het hoofd. Als je namelijk zelf aan de slag gaat is bescherming en het hebben van praktische kleding belangrijker dan je vermoed. Denk aan schoenen met een stalenneus voor echte bescherming. Een goed voorbeeld zijn bijvoorbeeld de Strauss ademende werkschoenen, deze bieden optimale bescherming voor je voeten tijdens de renovatie. Zo hoef je niet meer na te denken over veiligheid tijdens de sloop fase van de renovatie, waar spijkers en zware objecten gevaarlijk kunnen zijn.

Welke kleuren worden het?

Een nieuwe verflaag, of levendig behang, kan een compleet andere look & feel geven aan een woonkamer. We raden je dan ook aan om eerst een mooie collage samen te stellen op Pinterest; hier parkeer je alle sfeerfoto’s van internet die je mooi vindt voor jouw woonkamer. Er ontstaat dan een prachtig overzicht van jouw echte voorkeuren! Tip: vraag enkele stalen aan bij de leverancier, of bezoek de bouwmarkt en neem stalen mee, want in de praktijk kunnen combinaties soms erg tegenvallen/ of juist verrassend mooi zijn: stalen helpen je daarbij.

Een andere vloer

Onderschat nooit het effect van een vloer op de woonkamer (beter gezegd: op de hele woning eigenlijk). Een vloer zorgt daadwerkelijk voor een heel eigen sfeer. Lichte vloeren kunnen eigenlijk altijd. Ze komen overal tot hun recht, vaak in tegenstelling tot wat donkerdere kleuren; iets om dus in gedachte te houden. Vraag ook áltijd om een staal, want het is echt heel vervelend als de kleur van de vloer afbreuk doet aan je woonkamer. Houd rekening met huisdieren bij de keuze van je vloer; kan de vloer ‘ongelukjes’ verdragen? Ieder type vloer heeft zijn eigen kenmerken; hout, pvc, tegels en beton tot aan tapijt. Blijf ook altijd praktisch bij de keuze van je vloer; hij moet echt passen bij jouw of jullie lifestyle.

Creëer een functionele indeling

Een goede, functionele indeling van de woonkamer geeft heel veel rust. Denk dus eerst eens goed na welke facetten je echt terug wilt zien in de woonkamer. Misschien een klein werk gedeelte, en misschien moet er ook wel een eethoek komen en speelhoek voor de kinderen. Maar waar je ook voor kiest: zorg ervoor dat er voldoende loopruimte is en dat de meubels echt een goede match vormen. Houd daarbij ook de positie van de ramen en deuren voor ogen. Kies dus meubelen die passen bij de indeling van je ruimtes, zo behoud je de optimale ruimte terwijl je kamers wel functioneel zijn ingedeeld. Kun je (nog) niet de juiste meubelen vinden, dan kun je na de renovatie ook nog de overweging maken zelf meubels te maken (DIY), of op maat te laten maken, zoals een houten eettafel bijvoorbeeld.

Verlichting en woonaccessoires

Naast de functionele zaken is sfeerverlichting een belangrijk onderdeel van je interieur. Creëer verschillende ‘lagen’ verlichting, zoals de combinatie van plafondlampen, vloerlampen en tafellampen, om zo een mooie diepte te krijgen. Daarnaast kunnen accessoires zoals kussens, gordijnen en kunstwerken de ruimte een persoonlijke touch geven.