Tips voor het kiezen van de juiste kledingkast

Kledingkasten zijn er in vele soorten en maten, het is dus belangrijk dat je eerst de puntjes op de i zet voordat jij je besluit neemt welke kledingkast het wordt. Wat zijn de aandachtspunten? En ga je zelf aan de slag met een ‘kledingkast bouwpakket’, laat je hem op maat bouwen, of bestel je een kledingkast die direct te plaatsen is door de bezorgers?

Welke ruimte is er beschikbaar?

Kiezen voor een kledingkast of linnenkast, begint bij de afmeting. Meet niet alleen de beschikbare ruimte op; en wat dus de afmeting maximaal mag zijn van de kledingkast, maar ook of een schuifdeur nodig noodzakelijk is. Er moet namelijk voldoende ruimte rond de kledingkast overblijven om de kastdeur goed te kunnen openen; van een meter ruimte rond de kledingkast moet je minimaal uitgaan. Daarnaast zijn kledingkasten met openslaande deuren vaak net wat goedkoper.

Welke voordelen moet de kledingkast bieden?

Kledingkasten kun je zo luxe kopen als je wilt! Breng in kaart in welke mate de onderstaande punten voor jou van belang zijn.

Kledingkast met:

  • Schuifdeuren
  • Openslaande deuren
  • Vouwdeuren
  • Kledingkastwand
  • Passpiegel aan binnen- of buitenzijde
  • Lades
  • Opbergplanken
  • Kledingrek

Bij de keuze voor een type kledingkast kijk je niet alleen naar de beschikbare ruimte, maar ook het budget is belangrijk en jouw wensen. Wat wil je er in kwijt kunnen? Wil je ook schoenen kwijt kunnen en wil je kleding kunnen opstapelen, en moeten er lades aanwezig zijn? Houd ook rekening met lange kledingstukken, zoals lange jassen en jurken. Kledingkasten zijn ook op maat in te delen. Je koopt dan een standaard kledingkast(wand) waarvan je de inhoud helemaal zelf kunt samenstellen – zoals je dat ook bij een keuken doet; is dát niet ideaal?! Kijk voor inspiratie bij lowik woonwinkel.

Welke type kledingkasten zijn er?

Er zijn verschillende soorten kledingkasten beschikbaar, waaronder inbouwkasten, vrijstaande kasten en schuifdeurkasten. Elk type kledingkast heeft zijn eigen voordelen en nadelen, dus het is belangrijk om te bepalen welk type het beste bij je wensen en mogelijkheden past. Een inbouwkast kan bijvoorbeeld perfect zijn voor een kleinere slaapkamer, terwijl een vrijstaande kast meer mogelijkheden biedt in de zin van verplaatsbaarheid; iets om van te voren over na te denken!

Materiaalkeuze volop

Kledingkasten zijn in vele materalen verkrijg. Een kledingkast van goede kwaliteit gaat langer mee en biedt betere duurzaamheid. Kijk naar kasten gemaakt van stevige houtsoorten zoals eiken of walnoot, die bekend staan om hun duurzaamheid. Vermijd kasten gemaakt van goedkoop spaanplaat of MDF, omdat deze minder stevig zijn, sneller kunnen slijten en op den duur uit het lood kunnen staan; de kastdeur sluit dan niet meer strak af, maar kan scheef gaan hangen, piepen en kraken en dus een bron van irritatie gaan vormen.

Stijlen

Een kledingkast hoeft natuurlijk niet alleen functioneel zijn, maar moet ook passen bij de stijl van de slaapkamer en een echte aanvulling vormen. Let op of de stijl past bij de bestaande stijl. Is de slaapkamer overwegend modern, dan past een klassieke kast minder goed en andersom.