Geef je oude trap een nieuw leven

Heb je een houten trap naar een hogere verdieping? En is die trap een keer aan vervanging toe? Wacht dan even met vervangen, want het is een stuk eenvoudiger én voordeliger om je bestaande trap te renoveren. In plaats van je complete oude trap te slopen, kun je hem namelijk ook volledig opnieuw bekleden met overzettreden of trapprofielen. Meestal is zo’n klus binnen een dag geklaard en de rommel die je ervan hebt is minimaal, eigenlijk niets. Omdat je de bestaande trap laat staan, voeg je bovendien geen afval toe aan de afvalberg en daar bewijs je het milieu ook nog eens een dienst mee. Een trap renoveren is dus een duurzame manier om je huis te verbeteren en het aantal mogelijkheden is vrijwel onbeperkt, zodat je je ‘nieuwe’ trap helemaal kunt afstemmen op jouw smaak en interieur.

Twee methoden om te renoveren

Er zijn grofweg twee manieren om een trap vakkundig te renoveren: óf je werkt met overzettreden óf met trapprofielen. Overzettreden plaats je volledig in laminaat, zoals dat heet. Bij trapprofielen snijd je de treden, trapneus en stootborden uit een vooraf gekozen materiaal en je gebruikt aluminium profielen om alles af te werken.

Maar welk materiaal kies je nou precies voor alle onderdelen? Volgens de meeste kenners is dat vinyl. Dat is een duurzaam materiaal dat lang meegaat en mooi strak op de bestaande trap is te bevestigen. Bovendien is het een veerkrachtig materiaal dat aangenaam aanvoelt, een geluiddempende werking heeft en er stijlvol uitziet. Hoe stijlvol? Dat bepaal je natuurlijk weer helemaal zelf, want trapvinyl is te koop in ontzettend veel kleuren en motieven. Levensechte houtlook, betonlook, marmer en andere steensoorten zijn maar enkele voorbeelden van alle eindeloze mogelijkheden. Je kunt je fantasie echt de vrije loop laten en je trap helemaal renoveren zoals je voor ogen hebt. Dus waarom zou je nog een nieuwe trap overwegen? Renoveren is minstens zo persoonlijk en stukken goedkoper! Een dingetje is misschien wel dat je overzettreden of trapprofielen alleen kunt toepassen op dichte trappen.

Wie gaat de klus klaren?

Een traprenovatie is best zelf te doen als je een beetje handig bent. Je haalt alles wat je nodig hebt in huis en als je er toch niet helemaal uitkomt vraag je gewoon advies aan de expert van de (online) shop. Ook in het voortraject kun je daar al terecht, bijvoorbeeld als je twijfelt over de juiste kleuren of dessins, of als je de juiste hoeveelheid materialen wilt berekenen. Laat je het renoveren liever over aan de vakman? Vraag dan aan je webshop wie dat het beste kan doen: ze kennen genoeg professionals in jouw regio…