Dit komt er kijken bij een volledige badkamerverbouwing

Lang niet iedereen kiest voor een volledige badkamerverbouwing; in veel gevallen volstaat een renovatie; iets wat vele kosten kan besparen. Maar hoe zit dat wanneer je echt toe bent aan een geheel nieuwe badkamer, wat komt er dan bij kijken? Dat nemen hier met je door!

Kostenplaatje

De kosten voor een totale badkamerverbouwing variëren sterk en zijn afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de omvang van de badkamer, de gebruikte materialen, de arbeidskosten en de locatie.

Je komt al snel op de volgende kosten uit:

Minimale kosten doorgaans: De minimale kosten voor een eenvoudige badkamerverbouwing kunnen beginnen bij ongeveer 4000 tot 6000 euro. Dit omvat meestal basiswerkzaamheden, zoals het vervangen van vloer- en wandtegels, het upgraden van sanitair en armaturen, en het schilderen van de muren. In dit geval wordt er meestal geen grote, allesomvattende verbouwing van de badkamer uitgevoerd en er wordt gebruikgemaakt van betaalbare materialen.

Maximale kosten: Maximale kosten zijn natuurlijk lastig te benoemen! Alles valt of staat met je wensen en de gebruikte materialen. De kosten voor een luxueuze badkamerverbouwing kunnen aanzienlijk hoger liggen. Voor een hoogwaardige, op maat gemaakte badkamer met luxe materialen en functies, kan het bedrag variëren tussen 15.000 euro, tot zelfs wel zo’n 30.000 euro – en soms nog meer dan dat! Dit omvat mogelijk het verplaatsen van sanitaire voorzieningen, het installeren van inloopdouches, badkuipen met bubbelbad, vloerverwarming, hoogwaardige tegels, aangepaste kasten en hoogwaardige verlichting. Dergelijke renovaties vereisen doorgaans gespecialiseerde vakmensen en materialen van topkwaliteit.

Kostenbepalende punten:

  • Grootte van de badkamer: Een grotere badkamer vereist doorgaans meer materialen en arbeid, wat de kosten kan verhogen.
  • Materialen en afwerkingen: De keuze voor tegels, sanitair, kranen en andere afwerkingen heeft een grote invloed op de kosten. Luxe materialen en merken zijn duurder.
  • Complexiteit van het ontwerp: Als je de indeling van de badkamer wijzigt of ingewikkelde ontwerpelementen toevoegt, zoals inloopdouches of badkuipen met speciale functies, zullen de kosten toenemen.
  • Arbeidskosten: De kosten voor arbeid variëren, afhankelijk van de regio en het vakmanschap van de professionals die je inhuurt.
  • Bijkomende kosten: Vergeet niet de kosten voor vergunningen, eventuele herstelwerkzaamheden van bestaande problemen en onverwachte complicaties tijdens de verbouwing.

Bekostigen van de verbouwing

Komt de kostenraming uiteindelijk (veel) hoger uit dan je aanvankelijk dacht, dan is lenen ook altijd nog een optie. De lening staat in het teken van een verduurzamende verbouwing, bereken hoeveel je kan lenen van te voren, zodat je niet voor totaal onverwachtse financiële verrassingen komt te staan.

Verschillende offertes aanvragen

Het is raadzaam om offertes van meerdere aannemers en professionals te verkrijgen en grondig te plannen voordat je met een badkamerverbouwing begint. Een realistisch budget en een duidelijk begrip van je behoeften zullen je helpen om binnen je financiële grenzen te blijven en toch de badkamer van je dromen te realiseren.

Let op: het lenen van geld kost geld, lees altijd eerst de kleine letters en voorwaarden.