Hoe kun je een lekkage opsporen?

Lekkages kunnen op tal van manieren ontstaan: weggewaaide dakpannen, stormschade, achterstallig onderhoud, tot aan bevroren waterleidingen kunnen eraan ten grondslag liggen. Het is niet altijd duidelijk waar de oorzaak ligt, aangezien niet alles even duidelijk zichtbaar is. Meestal schakel je dan ook een expert in bij een lekkage, want vinden is één: de lekkage oplossen is weer wat anders. Wat kun je wel zelf doen om een lekkage op te sporen?

Het opsporen van een lekkage is niet bepaald eenvoudig; water gaat zijn eigen weg. Gutst het water uit het plafond naar beneden, dan kom je er meestal gauw genoeg achter. Anders wordt het bij een sijpelend stroompje of druppelsgewijs, wat zijn eigen weg gaat en waarvan de herkomst niet altijd even duidelijk is – als je het al überhaupt opmerkt. Maar langzaamaan kunnen dergelijke lekkages heel wat schade veroorzaken op den duur.

Hoe pak je het opsporen van een lekkage aan?

Let op of je sporen van lekkage tegenkomt zoals:

  • Zichtbare waterdruppels of vochtplekken op plafonds, muren en vloeren. Dit zijn duidelijke indicatoren van een lekkage.
  • Controleer ook plekken die niet direct zichtbaar zijn, zoals meubels die dicht op de muren staan, verschuif deze om te controleren of de muren of vloer vochtig zijn.
  • Let op schimmel- of schimmelgroei, aangezien vochtige plekken ideale groeiplaatsen zijn voor schimmels.
  • Let aandacht op of je woningen steeds muffer ruikt op bepaalde plekken. Vocht in huis zorgt er immers voor dat bepaalde plekken steeds muffer ruiken.

Controleer de waterleiding

  • Controleer alle zichtbare leidingen op tekenen van lekkage, let op druppels en roestvorming.
  • Controleer leidingen onder de gootsteen, in de kelder, de buitenkraan, en rond huishoudelijke apparaten zoals de wasmachine en vaatwasser.
  • Let op eventuele beschadigingen aan de leidingen, zoals barsten, scheuren of losse verbindingen.

Controleer het dak

Logischerwijs is het controleren van het dak een belangrijke pijler in het elimineren van lekkages! Bij lang niet alle woningen is het verantwoord om het dak op te gaan om lekkages te achterhalen. Wees niet eigenwijs door toch zelf het dak op te gaan, als leek kun je zelfs op een plat dak schade veroorzaken, en bij een schuin dak je leven in de waagschaal leggen; dat is geen enkele lekkage waard. Schakel bij daklekkage echt een bedrijf in. Wel kun je van een afstand bekijken of je kapotte dakpannen kunt zien liggen, dan heb je natuurlijk al een geweldige indicator. Let ook op of er tijdens regen weer lekkage optreedt.

Controleer de badkamer

  • Controleer rond het toilet, de wastafel en de badkuip op sporen van lekkage.
  • Vaak zijn lekkages in de badkamer te wijten aan versleten afdichtingen en voegwerk, hierdoor moet je ook meestal verkleuringen zien zoals schimmel.
  • Schimmel in de badkamer hoeft echter niet altijd een teken te zijn van lekkage; ook een slechte ventilatie kan schimmel veroorzaken.
  • Controleer de kitnaden rond badkuipen en douches, omdat beschadigde of ontbrekende kit waterlekkage kan veroorzaken.

Vochtmeter gebruiken

Een vochtmeter helpt verborgen vocht te detecteren. Plaats de vochtmeter op verschillende locaties in huis en volg de instructies van de fabrikant.

Schakel een professional in

Blijkt de lekkage complex te zijn en niet zelf op te lossen, dan zijn er gelukkig vochtbestrijdingsbedrijven die de expertise en geavanceerde apparatuur ter beschikking hebben om iedere lekkage te helpen opsporen.

Toekomstige lekkages voorkomen

Het spreekt voor zich dat het belangrijk is toekomstige lekkages te voorkomen. Het oplossen van een lekkage kan namelijk erg complex blijken en het is zonde als een dure vloer moet worden uitgebroken bijvoorbeeld, om een lekkage te herstellen. Neem dus tijdig preventieve maatregelen, zoals regelmatig onderhoud van uw waterleidingsysteem en dakbedekking, om toekomstige lekkages te voorkomen.